Modelspoorwijzer.net

(her)beginners

Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom bij deze mooie hobby! Als je eenmaal het modelspoorvirus te pakken hebt is er geen ontkomen meer aan. Wel moet je als (her)beginner een aantal keuzes maken voor je zelf kunt beginnen. Hiervoor is het noodzakelijk om de basis kennis wat onder de knie te krijgen. Via deze wikipagina zullen we proberen u op weg te helpen.

Keuzes

Zoals al aangegeven, er moeten een aantal keuzes gemaakt worden. De volgende vragen zijn van belang als je (her)begint met de hobby:

Met welke schaal wil je bezig gaan?
In de modelspoor kennen we een groot aantal schalen, van grote lokomotieven voor in de tuin met schaal 0 tot mini met schaal Z. Zie hiervoor de pagina: schalen. Hoe kleiner de schaal des te meer modelspoorbaan je op hetzelfde oppervlakte kunt maken. Wel moet gelet worden op het aanbod van een schaal, in schaal H0 is een stuk meer te krijgen dan in schaal TT. Ook speelt de grote een rol bij hoe toegankelijk het is. Hoe kleiner de schaal des te meer het neer komt op pielen op de vierkante millimeter.
Eigen baan, rijden bij een club, verzamelen?
Bij modelspoor wordt altijd gelijk gedacht dat iemand een enorme modelspoorbaan op zolder heeft staan. Niets is minder waar. De hobby kan worden beoefend zoals je wilt. Wil je zelf een baan beginnen (en is hier de ruimte voor)? Wil je alleen rijden (en knutselen) in clubverband? Of wil je misschien alleen maar knutselen en/of verzamelen?
Met welk (rail)systeem wil je rijden?
Voor de verschillende railsystemen, zie: railsystemen.

Eigen baan

De volgende vragen zijn eigenlijk alleen van belang als je zelf een baan (of diorama) wilt gaan bouwen maar kunnen ook helpen als dit niet het doel is.

Welk tijdperk wil je uitbeelden?
Voor een realistisch beeld kan een tijdperk gekozen worden dat je het meest aanspreekt. Dit betekent niet dat al je aankomen hier binnen moeten passen. Een tijdperk dient als grove lijn, laat je vooral leiden door wat je mooi vindt, een stoomlocomotief kan best als museumtrein rondrijden op een baan in tijdperk V. Zie hiervoor de pagina tijdperken.
Wat wil je uitbeelden?
Een punt dat samenhangt met het tijdperk. Wat wil laten zien op je baan? Wil je vooral veel kunnen rijden, gaat het je om het rangeren van treinen of zijn de sporen maar een "bijzaak" en gaat het meer om de details van de aankleding? Kies vooral iets dat je leuk vind en laat je niet leiden door wat andere al gedaan hebben. (Dit kan natuurlijk wel als inspiratie dienen!)
Hoeveel ruimte heb je tot je beschikking?
Dit is een belangrijk punt voor veel hobbyisten en ook van groot belang voor wat er mogelijk is. Ook op een klein oppervlakte is een mooie baan te maken. Het gaat alleen natuurlijk niet werken op een enorm station te willen uitbeelden op een kleine ruimte.
Hoeveel geld is er beschikbaar?
Modelspoor is een dure hobby maar laat je hierdoor niet gelijk uit het veld slaan. Jij bepaalt zelf hoe duur. De grote van de baan speelt hierbij natuurlijk een belangrijke rol. Maar ook in hoeverre je dingen als bomen enzovoorts zelf maakt. Ook speelt de tijdspanne waaraan een baan gewerkt wordt mee. Een baan zal niet in een week af zijn dus de kosten zullen ook niet in één keer komen. Wel zijn bepaalde dingen een stuk duurder dan andere.
Welke besturing besturing wil je toepassen?
Hoe de baan bestuurt wordt hangt af van je eigen voorkeur. Zie hiervoor besturingssystemen.


Probeer je hiervoor zoveel mogelijk te oriënteren in de wereld van modelspoor, bezoek beurzen, andere modelspoorfanaten, modelspoorclubs enz. De meeste medehobbyisten zijn altijd bereik vragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld wat hun keuzes geweest zijn. Wees er wel op bedacht dat de keuzes persoonlijk zijn en dat er geen één goede keuze te maken valt zoals sommige misschien willen doen geloven.

Note.png

Uitbreiding
Help dit startersdocument uit te breiden. Alle aanvulling is van harte welkom! Vooral de losse onderdelen mogen worden uitgebreid.