Modelspoorwijzer.net

Ballastbed

Ga naar: navigatie, zoeken

Dit is meestal een laag grind maar kan ook uit andere materialen bestaan waarin de dwarsligger ligt. Het ballastbed dient in het grootbedrijf om de rails op zijn plek te houden, om de druk beter over de ondergrond te verdelen en om het water beter af te kunnen voeren.

In model

Voorbeeld ballastbed in schaal N

In het klein zijn er verschillende materialen beschikbaar om het ballastbed te imiteren. Enkele fabrikanten van modelspoor leveren spoor met een kant-en-klaar ballastbed. Enkele voorbeelden hiervan zijn Fleischmann Profi-rails en Marklin C-rails. Naast deze rails zijn er ook rails zonder ballastbed verkrijgbaar, zoals Tillig Elite. Zowel railsfabrikanten als sceneryfabrikanten leveren de ballast. Deze is er in verschillende kleuren, om de verschillende soorten stenen na te bootsen.

Hoe deze te verwerken?


We gaan er even van uit dat de rails zelf al ligt. Stort de steentjes op het spoor. Doseer daarna de steentjes met behulp van een kwastje in de gewenste vorm. Let er goed op dat er geen steentjes tegen de spoorstaven en op de bielzen blijven liggen, deze zouden later de treinenloop kunnen verstoren. Als alles goed ligt, kan worden begonnen met het indruppelen met een mengsel van 50% houtlijm, 50% water en een druppeltje afwasmiddel. Is dit eenmaal gebeurd, laat het zaakje dan een paar uur drogen. Zit het niet goed vast, herhaal het indruppelen tot het wel goed vast zit. Nadat alles goed gedroogd is en vast zit, even de stofzuiger over het spoor halen om losse steentjes te verwijderen.