Modelspoorwijzer.net

Booster

Ga naar: navigatie, zoeken
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Uhlenbrock Power 4
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
LDT DigitalBooster DB2

Een booster is een apparaatje (of schakeling) welke het uitgangssignaal van een centrale versterkt.

In een aantal centrales is reeds een booster ingebouwd. Echter zodra het stroomverbruik met het aantal locs (en/of wagons met binnenverlichting) toeneemt, of je centrale geen ingebouwde booster heeft, is het noodzakelijk om 1 of meerdere boosters aan te sluiten op je centrale.

Het signaal wat uit de booster-aansluiting van een centrale komt, is te weinig om je locs te laten rijden. De stroom die een dergelijke aansluiting kan leveren en het voltage zijn te laag. Een booster versterkt dit signaal en zorgt ervoor dat er meer stroom geleverd kan worden.

Daarnaast hebben boosters ook een kortsluitbeveiliging. Dit houdt simpelweg in dat wanneer er een kortsluiting of te hoog stroomverbruik wordt gezien door de booster, de betreffende booster een signaal afgeeft aan de centrale. De centrale zal vervolgens stoppen met het verzenden van signalen en de booster schakelt uit.

Een booster kan ook een stroombegrenzer hebben. Deze zorgt ervoor dat wanneer de uitgangsstroom een bepaalde waarde heeft bereikt, deze niet meer toe zal nemen. Vanaf dat punt zal de uitgangsspaning afnemen. Een booster die is voorzien van een stroombegrenzing is bijvoorbeeld de EDITS booster.

Important.png

Let op!
Het is verstandig om ervoor te zorgen dat de uitgangsstroom van een booster niet te groot kan worden. De zware (originele) versie van de EDITS booster b.v. heeft een maximale uitgangsstroom van 10A. Bij een kortsluiting op de baan kan het zijn dat door overgangsweerstanden en het slechte contact bij die kortsluiting de kortsluitbeveiliging niet aanspreekt. Het gevolg kan zijn dat wielen a.h.w. worden vastgelast of kunststof delen van het loopwerk van een loc of wagon smelten

Aanbod van boosters