Modelspoorwijzer.net

Ombouw Märklin Strukton O&K

Ga naar: navigatie, zoeken
Note.png

Omschrijving
Deze pagina laat gedetailleerd zien hoe de Märklin Strukton O&K lok uit de Märklin set 28451 omgebouwd kan worden met een ESU Lokpilot Micro.
De ombouw en de beschrijving is gemaakt door Jan-Peter.


Important.png

Opgepast
De bezigheden op deze pagina zijn voor eigen risico. De garantie op het model door Märklin zal door deze veranderingen niet meer van toepassing zijn



Algemeen

De Märklin set 28541 bestaat uit een O&K locomotief met drie platte wagens. De locomotief is gemaakt door Fleischmann voor Märklin en is daardoor ook vergelijkbaar met de Fleischmann O&K locomotief. De lok komt uit de doos met een Delta decoder en is dus eigenlijk al 'digitaal'. De Delta decoder is echter maar beperkt te programeren (15 adressen). Met een Esu Lokpilot Micro 52687 is dit vrij eenvoudig te verhelpen. Deze Lokpilot begrijpt onder andere het motorolla (I & II) en het DCC protocol, en kan een max motorstroom van 0.75A leveren. Dat is voor de Strukton lok voldoende.



De ombouw van de locomotief is zeer eenvoudig en kan door ongeoefende zelf gedaan worden. Toch is enige geschiktheid met een soldeerapparaat aanbevolen. De uitleg zal voor de gevorderde misschien wat simplistische zijn, maar de uitleg is met name bedoeld voor mensen die voor het eerst een lok ombouwen.
Op de onderstaande foto's zie je de lok die we gaan ombouwen, samen met het belangrijkste werktuig, het soldeerapparaat.

Voorbereiding


Zoals op de algemene ombouw pagina gemeld, de lok moet ook analoog goed rijden wil het na de ombouw ook goed rijden. De lok testen we dus eerst met een standaard\analoge trafo om te zien hoe de rijeigenschappen zijn. De tijd die je nu besteed om de lok schoon en goed rijdend te krijgen, betaald zich na de ombouw dubbel terug met het zoeken van eventuele fouten. Meer informatie over het onderhoud en schoon maken van de lok vind je hier.

Verwijderen van de kap

De kap is zonder gevaar van het onderstel te halen door met de wijsvingers aan beide zijden de kap ligt uit elkaar te trekken terwijl je met je duim de buffers naar benden duwt. Klinkt moeilijker dan het is (zie foto's). Ook aan de andere kant trek je de kap licht uit elkaar, doe dit vlak boven de tafel, want het chassis valt er nu snel uit.

Verwijderen van oude delta decoder

Aan de motorschildzijde zie je vier draden;rood, bruin,blauw en groen. Deze draden hebben de volgende functie:

  • Rode draad: Van de sleper naar de Delta-decoder
  • Bruine draad: Van het chassis naar de Delta-decoder
  • Blauwe draad: Motoraansluiting naar de Delta-decoder
  • Groene draad: Motoraansluiting naar de Delta-decoder

De bruine, blauwe en groene draad solderen we na elkaar los.

Idea.png

Tip
Als je rechtshandig bent, begin met groene draad, daarna de blauwe en als laatste de bruine. Voor linkshandigen omgekeerde volgorde. Je verkomt dat je de reeds gesoldeerde draden smelt!


Knip nu de rode draad door boven op de motor. Je kan nu de decoder uit het mandje halen aan de tandwielzijde van de lok. Bewaar het doorzichtige beschermfolie die hebben we zo meteen weer nodig.

Verwijderen niet benodigde onderdelen

Op het motorschild zitten nog twee condesatoren die bij de orginele Delta-decoder voor de onstoring zorgden. Deze condesatoren zijn bij toepassing van de ESU decoders niet nodig. De plek waar de condesatoren zaten is met een paarse cirkel aangegeven op het linker plaatje boven. Het desolderen gaat het makelijkst als je eerst de condesator aan zijde van de as flink verwarmt en daarna de buitenzijde van de condesator. De condensator zal dan in de nog warme soldeertin aan de aszijde drijven, en kan met de soldeerbout opgepikt worden.
De condesator tussen de twee motoraansluitingen, in het midden, mag je volgens de handleiding van de ESU decoder laten zitten. Deze voorkomt overvloedige vonk vorming. Als je een andere decoder gebruikt, kan het zijn dat je helemaal niets hoeft te doen, of zelfs alle condesatoren moet verwijderen. Hier geldt lees de handleiding.

Controle voor inbouw

Na het verwijderen van de condesatoren moet worden gecheckt dat de motor geen verbinding meer met het chassis maakt. Gebruik hiervoor een multimeter in de 'piep'-stand, meestal komt dat overeen met de laagste Ohmse meetschaal.
Meet nu links en rechts tussen de motoraansluiting en het chassis. De multimeter moet een oneidige ohmse waarde(bij mijn meter een 1) meten, en dus niet piepen. Piept of is er een weerstand te meten met de multimeter, loop dan de aansluitingen van de motor nog eens na, zit er een koperdraadje of condensator nog tussen de motor en het chassis?

Important.png

Opgepast
Als de motor niet geheel geïsoleerd van het chassis is, kun je de decoder opblazen!


Nieuwe decoder installeren

Test voor de daadwerkelijke inbouw van de nieuwe decoder of de decoder werkt. Decoders kunnen kapot zijn voor dat je ze uit het doosje haalt (DOA). Doet de decoder het niet dan heb je nog garantie, na soldeerwerk aan de decoder is die er niet automatisch.
Desoldeer de zes draden van de connector. De gele en witte draad (verlichting voor en achter) hebben we bij dit model niet nodig. Je kunt deze draden of dicht bij de decoder afknippen of op de decoder desolderen. Alternatief is de gele en witte draad oprollen en de uiteindes isoleren met een stukje krimpkous.


Soldeer de zwarte draad van de decoder (zonder deze in te korten) op de plek waar eerst de bruine draad zat. Dit is het chassis kontakt voor de decoder.
Soldeer de grijze draad (zonder deze in te korten) op de plek waar de blauwe draad zat. Dit is de eerste motor aansluiting.
Soldeer de oranje draad (zonder deze in te korten) op de plek waar de groene draad zat. Dit is de tweede motor aansluiting.


Knip nu de rode draad van de decoder zo ver af dat het uit einde eveneens (naast de rode van de sleper) boven op de motor ligt.

  • Vertin de uiteinde van beide rode draden.
  • Schuif een stukje krimpkous over de rode draad van de sleper.
  • Soldeer de rode draden aan elkaar.
  • Schuif de krimpkous over de soldering en krimp deze met de soldeerbout of heteluchtpistool (voorzichtig).

Eerste check

Zet de lok nu op een programeer rail en kijk of de decoder met de centrale wil praten. Zorg ervoor dat de decoder geen kontakt maakt met de lok of rail, gebruik hiervoor een stukje papier of houdt de decoder even vast. Lees bijvoorbeeld CV1 uit (centrales met display) of programeer CV1 met een addres bijvoorkeur 3.

Opruimen van de decoder

Nu hebben we weer het beschermfolie nodig van een aantal stappen terug. Plak op het onderste gedeelte een stukje dubbelzijdig plakband van ongeveer een centimeter lang en zo breed als het beschermfolie. Plak hierop de decoder aan de processorzijde (groot vierkantje) met de draadjes omhoog. Dit laat de motoraansturing vrij voor de nodige koeling. Nu kun je het beschermfolie en de decoder terug zetten in het bakje aan de tandwielzijde van de lok.

Kap er weer op

Plaats de kap.

Nu zijn we bijna klaar. Pak de kap en plaats deze voorzichtig op het chassis. De Märklin O&K lok heeft een verschillende linker- en rechter-zijde. Ga niet perzen, je hebt dan waarschijnlijk de kap achterstevoren of er zit een draadje tussen het chassis en de kap. Gewoon even nog een keer kijken, en opnieuw proberen.
Plaats de lok nu op de programeerrail en pas de volgende CV's aan volgens de ESU handleiding. Hou er rekening mee dat dit een Fleischmann motor is en gebruik de cv voor de 'rondemotor'.

Fleischmann Rondemotor

CV 2 = 6
CV 53 = 40
CV 54 = 16
CV 55 = 20

Klaar

En dan blijft er nog maar één ding over: Veel plezier met het rijden met deze lok!
Jan-Peter, 26 Dec 2010.