Modelspoorwijzer.net

Ombouw Roco 2-rail BR 200

Ga naar: navigatie, zoeken
Foto:V200 (Paul)


Type locomotief: BR 200 (V200 035)

  • Ombouw: 2-rail analoog naar 2-rail digitaal
  • Onderdeelnummer: Roco 43522
  • Tijdperk III
  • Railsysteem: 2-rail
  • Schaal: H0 (1:87)
  • Decoder: ESU Loksound V3.5
Korte samenvatting:

Dit 2- railmodel van Roco is niet digitaal voorbereid. Het model is standaard af fabriek geschikt voor het 2-rail gelijkstroom systeem. Om het model geschikt te maken voor het 2-rail DCC-systeem, zijn een aantal aanpassingen aan de locomotief noodzakelijk. Deze locomotief voorzie ik van een ESU loksound decoder. Voordat je nu enthousiast begint met de ombouw, wil ik je meegeven dat de uiteindelijke geluidskwaliteit van de ombouw hier tegenvalt. Uiteraard is in dit geval iemands verwachting persoonlijk. De tegenvallende geluidskwaliteit ligt in dit geval niet aan de decoder maar aan de beschikbare ruimte voor de speaker in dit type locomotief. Ook is er inmiddels van dit type loc een digitaal voorbereid exemplaar leverbaar van Roco. Hierbij een overzicht van de noodzakelijke aanpassingen voor deze locomotief:


Overzicht aanpassingen:

  • Deels verwijderen van het locomotief gewicht
  • Aanpassen van de standaard printplaat
  • Inbouwen van de speaker voor het geluid
  • Aanpassen interieurkleur


Deels verwijderen van het locomotief gewicht

Zoals gezegd is er in de locomotief maar zeer beperkt ruimte voor de inbouw van een decoder en een speaker. Daarom begin ik met een paar relatief eenvoudige aanpassingen om plaats te maken voor de geluidsdecoder. Na het verwijderen van de kap,die is bevestigd met 2 schroeven,wordt het loc. gewicht zichtbaar:


Foto: gewicht V200 (Paul)


Dit gewicht is ook weer met twee schroeven bevestigd aan de onderzijde. (L+R) Na demontage van het gewicht, zaag je dit gewicht in 3 delen. Dit ongeveer ter hoogte van de rode lijnen zoals hierboven op het gewicht getekend. Als je het gewicht in drieën gedeeld hebt, plaats je vervolgens het L. en R. deel van het gewicht terug op de loc. In de open ruimte in het midden kun je vervolgens de decoder monteren op de bovenzijde van de motor met wat dubbelzijdig klevend plakband:


Foto: Decoder V200 (Paul)


Aanpassen van de standaard printplaat

Nu er een plek is gevonden voor de decoder, moet deze natuurlijk nog worden aangesloten op de print. De print is bereikbaar na het verwijderen van de loc. gewichten. Om de decoder op de print aan te kunnen sluiten, dienen eerst spoelen, diodes, weerstanden etc. van de gehele print verwijderd te worden. De standaard lampjes (van 12V) kun je het beste vervangen door exemplaren die de decoder spanning van ca. 16V aan kunnen. Uiteraard kun je natuurlijk ook LED's toepassen. Vergeet in dat geval niet om een geschikte voorschakel weerstand toe te passen. De print is na een aantal aanpassingen geschikt om de decoder op aan te sluiten.De enige aansluitingen die ongewijzigd kunnen blijven zitten, zijn de draden die naar de beide draaistellen lopen. Na demontage van eerdergenoemde onderdelen ziet de print er zo uit:


Foto: Print V200 (Paul)


De volgende foto's zijn met toestemming van Chris van Diesen overgenomen van http://www.hetgroterdamproject.nl

Vervolgens moeten er 3 printbanen onderbroken worden. Dat kan met een kleine inslijping. Hier de 1e:


Foto: Print V200 (Chris van Diesen)


Vervolgens de 2e inslijping (bij het contactpunt van het lampje waar eerst de spoeltjes zaten):


Foto: Print V200 (Chris van Diesen)


En de 3e en laatste inslijping aan de andere kant van het lampje:


Foto: Print V200 (Chris van Diesen)


Na het maken van deze inslijpingen,kun je de bedrading van de decoder op de print solderen: In dit voorbeeld eerst de blauwe- en de gele:


Foto: Print V200 (Chris van Diesen)


Op de plaats waar eerst de diodes zaten, verbind je nu de printbanen door met een stukje draad. Zie hiervoor ook de bovenstaande foto. Vervolgens soldeer je de oranje - en de grijze draad op de print voor de motor aansluitingen:


Foto: Print V200 (Chris van Diesen)


En vervolgens sluit je de zwarte- en de rode draad van de decoder aan op de linker- en respectievelijk rechter rail aansluiting:


Foto: Print V200 (Chris van Diesen)

Vergeet niet als laatste om ook de witte draad goed aan te sluiten. (zie foto hierboven)

Inbouwen van de speaker voor het geluid

In de kap zitten geen openingen waardoor het geluid van een speaker goed verspreid kan worden. Ook onder de lok zitten geen plaatsen zoals bijvoorbeeld de tank waar eventueel een speaker in geplaatst kan worden. Omdat ik niet een draaistel wilde opofferen om een speaker te kunnen plaatsen of iets dergelijks, heb ik de werkplek van de machinist aan één zijde opgeofferd. Door het monteren van een naar onderen gerichte speaker, verkrijg je een relatief redelijke verspreiding van het geluid. Op de volgende foto zie je een detailfoto's van het cabinedeel dat aangepast wordt. Onder de beide verhogingen zitten de lichtgeleiders voor de front/sluitseinen.Een deel daarvan dient intact te blijven om het speakertje te ondersteunen.


Foto: Cabine V200 (Paul)


Voor een verbetering van het geluid is het beter om de drukkap van het speakertje te monteren. Van de drukkap dient een kleine stukje verwijderd te worden. (Anders past de kap van de loc niet meer.) Daarna dichtplakken met tape of een ander materiaal.


Foto: Drukkap V200 (Paul)


Aanpassen van de interieur kleur

Als je de standaard interieur kleur van deze locomotief niet mooi vindt, kun je nu van de gelegenheid gebruik maken om deze grijs te maken. Voor een mooie geïllustreerde beschrijving hoe dit te doen,kun je op deze site http://www.hetgroterdamproject.nl kijken.

Na al deze werkzaamheden uitgevoerd te hebben, is het tijd geworden voor de laatste controles op o.a. kortsluitingen. Als alles correct is aangesloten, kan de loc getest worden op bijvoorbeeld een programmeerspoor. Afhankelijk van type loksound decoder, dient het geluid nog geladen te worden met de ESU- lokprogrammer. Hierna kan de loc zo nodig verder getest worden. Uiteraard is het mogelijk om de loc op dezelfde wijze van een gewone lokdecoder (dwz zonder geluidsfuncties) te voorzien.