Modelspoorwijzer.net

Ombouw Roco 2-rail V60 115

Ga naar: navigatie, zoeken
Foto: V60 115 (Paul)


Type locomotief: V60 (V60 114)

 • Ombouw: 2-rail analoog naar 2-rail digitaal met Krois digitale koppelingen
 • Onderdeelnummer: Roco 63377
 • Tijdperk III
 • Railsysteem: 2-rail
 • Schaal: H0 (1:87)
 • Decoder: ESU Lokpilot V3


Korte samenvatting:

Dit 2- railmodel van Roco is digitaal voorbereid. Het model is standaard af fabriek geschikt voor het 2-rail gelijkstroom systeem. Om het model geschikt te maken voor het 2-rail DCC-systeem, zijn op zich geen aanpassingen aan de locomotief noodzakelijk. Er hoeft dan alleen een (kleine)decoder te worden geplaatst. Wil je meer dan een rijrichting afhankelijke lichtwissel van de seinen, dan zijn er een aantal aanpassingen noodzakelijk. Zie verder hieronder.Deze locomotief heb ik voorzien van een ESU Lokpilot V3 decoder in combinatie met Krois digitale koppelingen. Hierbij een overzicht van de noodzakelijke aanpassingen voor deze locomotief.

Overzicht aanpassingen:

 • Verwijderen kleine gewicht
 • Monteren Krois digitale koppelingen
 • Aanpassen print locomotief en NEM-stekker decoder
 • Overige opmerkingen

Verwijderen kleine gewicht

De kap is te verwijderen door het losdraaien van de buitenste schroeven in het onderstel. De middelste korte schroef laat ik nog even zitten om te voorkomen dat het hele onderstel uit elkaar valt. Na het verwijderen van de kap wordt de print zichtbaar met daarop een aansluiting voor een 8-polige NEM-stekker. Deze is op een flexible printed circuit cable (FPC) geplaatst (direct naast de motor) Verder zie je links het kleine gewicht en rechts het grote gewicht.


Foto: Binnenzijde (Paul)


Ondanks de aanwezigheid van een NEM - aansluiting zijn er nauwelijks/geen mogelijkheden om een decoder te plaatsen. Tenminste als je niet wilt dat deze voor de ramen zit. Ook op de volgende plaatsen is geen ruimte aanwezig:

 • boven de motor is geen plaats (gewicht)
 • boven cardan/huis wormwiel ook niet (gewicht)
 • onderzijde/zijkanten ook geen ruimte

Een gebruiker op het Stummi forum heeft e.e.a. opgelost door het kleine gewicht in zijn geheel te verwijderen. In de vrijgekomen ruimte kan dan de decoder geplaatst worden. Punt is alleen dat dan de kap aan de achterzijde niet meer vast kan worden gezet. Het onderstel bungelt dan als het ware. Ik heb tijdelijk ook voor deze oplossing gekozen. Een definitievere oplossing is het gedeeltelijk wegfrezen van de bovenzijde van het gewicht. Alles kan dan gewoon teruggeplaatst worden. Ook de kap kan dan weer vastgezet worden. (kom ik dus op terug)

Monteren Krois digitale koppelingen

Het monteren van de Krois koppelingen is relatief eenvoudig. Draai alle schroeven aan de onderzijde los inclusief de middelste en demonteer daarna de onderzijde. De aanwezige beugelkoppelingen kun je nu eenvoudig vervangen door de Krois koppelingen. Na het vervangen van de koppelingen plaats je de middelste schroef weer terug om het onderstel bij elkaar te houden.

Foto: V60 Houder onderstel (Paul)


Aanpassen print locomotief en NEM-stekker decoder

Ik heb ervoor gekozen om de Krois voor op AUX 1 (groen) en achter op AUX 2 (paars) aan te sluiten zodat de Krois ook onafhankelijk van elkaar te bedienen zijn. Om zo compact mogelijk in te bouwen, heb ik de printbaan van AUX 1 onderbroken op de plaats van de pijl op de foto. Deze printbaan loopt aan de linkerzijde van de locomotief over de hele lengte. De (-) van de Krois aan de voorzijde sluit je aan (solderen) op het soldeereilandje op de printbaan aan de voorzijde. De (+) van deze Krois sluit je aan op de (+) van het lampje. Deze is verbonden met de blauwe decoder aansluiting.

Foto: V60 Printbaan (Paul)

De Krois aan de achterzijde sluit je op vergelijkbare wijze aan. De paarse decoderdraad en de (-) van de decoder soldeer je vast op het achterste soldeereilandje. De plus komt ook hier op de (+) van het lampje (zie foto hieronder voor details)

Foto: V60 Aansluitingen print achter (Paul)

De decoder met de standaard bos draad past niet op een nette wijze onder de kap. Ook zit de NEM-connector gedraaid tov de locatie van de decoder. Plaats je de decoder toch zo als op de foto hieronder getoond, dan loopt de onderzijde van de NEM-connector tegen de cardanas aan.

Foto: V60 Print achter (Paul)

Om het geheel fatsoenlijk te plaatsen heb ik dus het kleine gewicht verwijderd. De decoder plak je nu met de bedrading naar voren met een klein stukje dubbelzijdig plakkende tape op het huis van het wormwiel. Vervolgens kort je de bedrading in tot op de plaats waar de NEM connector boven de FPC-cable komt te zitten. De decoder aansluitingen soldeer je vervolgens in spiegelbeeld op de nu gedraaide NEM connector. Het geheel komt er dan ongeveer zo uit te zien en pas netjes onder de kap:

Foto: V60 decoderaansluitingen (Paul)


Overige opmerkingen

Als je deze handelingen hebt afgerond, kun je de kap weer vastzetten. Vervolgens dienen er nog een paar CV's aangepast te worden. De digitale koppelingen heb ik op AUX 1 en AUX 2 gezet met de standaard instellingen. Dit kun je natuurlijk zo laten maar de kans op het doorbranden van de koppelingen is nu erg groot bij activering. De Krois koppelingen mogen namelijk maximaal 10 seconden bekrachtigd worden. De Lopi III heeft een timerfunctie voor dit soort toepassingen. Daarvoor moet je CV 115 en CV 116 instellen op 200. Hierdoor worden de functieuitgangen in dit geval voor maximaal 5 seconden bekrachtigd.

Als je dat wilt, kun je ook de rangeerverlichting aan een functie toekennen. Standaard activeer je met F3 de vooraf ingestelde rangeersnelheid. Voor rangeren dienen de front- en sluiseinen tegelijkertijd te branden. De front- en sluitseinen heb ik ook aan F3 toegewezen. Met F3 activeer je nu zowel de rangeersnelheid als de rangeerseinen.

Rangeerloc aan het rangeren:

Foto: V60 (Paul)