Modelspoorwijzer.net

Protocol

Ga naar: navigatie, zoeken

In de digitale modelspoorwereld is een (communicatie)protocol een set van regels en afspraken voor de representatie van data voor het verzenden van informatie over de modelbaan. De communicatieprotocollen voor digitale banen hebben vele eigenschappen bedoeld om er voor te zorgen dat er betrouwbare data uitwisseling kan plaatsvinden. Een communicatieprotocol is eigenlijk het volgen van bepaalde regels, zodat een systeem goed kan communiceren en daardoor informatie uit kan wisselen. Vaak zijn deze regels vastgelegd in een standaard of norm.

Binnen de digitale techniek in de modelspoorwereld kennen we een aantal van die protocollen:

Zie de verschillen van het digitale format.

Het meest voorkomende protocol is DCC, destijds als eerste door Lenz ontwikkelt en ingevoerd. Motorola is de ontwikkeling van Märklin. Eerst het oude protocol en later pas de nieuwe. MFX is een protocol wat nog nieuw is maar zeker nog niet uit ontwikkelt. Het is eveneens afkomstig van Märklin. Selectrix is een protocol wat we af en toe nog tegenkomen, veelal gebruikt door N-spoorders. Het FMZ protocol is alleen gebruikt door Fleischmann, deze is eigenlijk aan het eind van zijn bestaan en kunnen we dus ook als niet meer gebruikt beschouwen.

Note.png

Ander gebruik van protocol
Omdat een protocol een algemene benaming is voor een taal (set van regels en afspraken voor de representatie van data voor het verzenden van informatie) die twee (of meer) elektronische apparaten (hardware) komt deze term dus vaker voor. Meestal wordt de methode van digitale besturing besturing bedoelt maar ook een Intellibox en een computer of een computer en een printer communiceren door middel van een protocol. Dit gaat alleen de scope van modelspoor voorbij. Voor uitgebreide informatie zie: Wikipedia: Communications protocol(Engels). Dit zal de gemiddelde modelspoorfanaat te boven gaan.