Modelspoorwijzer.net

Thema's

Ga naar: navigatie, zoeken
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Overslaghaven met spoorlijn
Foto: Dave van der Locht

De meeste modelspoorbanen hebben een bepaald thema. Een thema kan van alles inhouden en het gaat er vooral om wat je wilt laten zien en wat je wilt doen zodra de baan eenmaal klaar is. Het is handig om voor de opbouwfase van de baan hier goed over na te denken en eventueel gedachten uit te wisselen met mede modelspoorders. Een baanplan maken van een vooraf uitgedacht thema is ook stukken eenvoudiger dan dit allemaal te improviseren. Het uiteindelijke resultaat zal ook veel beter tot zijn recht komen indien er vooraf al goed nagedacht is over een bepaald thema.

Wil je b.v. veel treinen laten rijden? Of enkel een paradebaan en een stukje rangeerterrein waarop je kunt rangeren met b.v. goederentreinen? En zo zijn er nog honderden vragen die je jezelf kunt stellen.

Uiteraard zal het thema samenhangen met de diverse onderwerpen die je wil laten zien. Een stukje haven? Lokdepot? Museumspoorlijn? Station? De mogelijkheden wat dat betreft zijn eindeloos en zijn onderling vaak goed te combineren afhankelijk van de grootte van je baan. Wat je echter te allen tijde in gedachte moet houden is dat het niet teveel wordt en dat je een mooie balans creëert tussen de realiteit en hetgeen je op je baan wilt laten zien en wilt doen.

Een thema voor een middelgrote baan kan bijvoorbeeld zijn: "Een dubbelsporige hoofdbaan met station voor een middelgrote stad en een zijlijn naar een industrieterrein".