Modelspoorwijzer.net

Wissel

Ga naar: navigatie, zoeken
Foto: Emdx
Normale wissel

Een wissel is een stukje techniek in een spoorweg om een trein, tram en metro naar een ander spoor te leiden. Wissels worden op de modelbaan en in het grote voorbeeld gebruikt om sporen met elkaar te verbinden, zodat er meerdere rijwegen mogelijk zijn. Wissels zijn er in diverse soorten, hieronder een opsomming met een korte uitleg over deze wissels.

Normale wissel

Foto: Bjorn van der Meulen
Normale wissel station Herkenbosch

Deze wissels worden gebruikt om van een spoor naar een ander spoor te gaan. Daar er maar één aftakking mogelijk is. Twee typen, links afbuigend en rechts afbuigend.

Gekoppeld wissel

Afbeelding: Hans Marijnissen
Gekoppeld wissel

Een gekoppelde wissel zijn twee wissels welke tegelijkertijd worden aangestuurd en welke vervolgens beide worden omgelegd naar dezelfde stand, afbuigend of rechtdoor.

Meegebogen wissel

De meegebogen wissel ligt meestal in een boog en is verder gelijk aan een normale wissels. In ons land zelden gebruikt toch vernoemenswaardig daar men deze wissels in Duitsland nog wel toepast. Ook in modelspoor komt men deze wissels tegen dit in verband met ruimte gebrek in het landschap. Nadeel van deze wissels is het feit dat ze niet met volle snelheid te berijden zijn.

Driewegwissel

Hier in Nederland eigenlijk niet toegepast echter in Groot-Brittannië weer wel. Op de modelspoorbaan kom je ze ook tegen van de diverse merken, dit wederom om ruimte te winnen. Een driewegwissel is eingelijk twee normale wissels, links afbuigend en rechts afbuigend in één.

Y-wissel

Een Y-wissel komen we niet vaak tegen in zowel de echte wereld als in de modelspoorwereld. Deze wissel splits één spoor eigenlijk symmetrisch in tweeën.

Engelse wissel

Afbeelding: Hans Marijnissen
Engelse wissel

Een engelse wissel is eigenlijk niks anders dan twee normale wissels in één bedoeld om een spoor te kunnen kruisen. Deze wissels worden nooit in de vrije baan gebruikt omdat men ze met lage snelheid moet nemen in verband met ontsporingsgevaar. Men ziet ze wel vaak op stationsemplacementen.

Kruiswissel

Foto: Hans Marijnissen
Kruiswissel

Een kruiswissel is een wissel veelal toegepast op en nabij stations in verband met ruimte besparing. Een kruiswissel bestaat uit vierwissels met een kruis ertussen. Door deze constructie kan men snel van het ene spoor naar het andere spoor in beide richtingen.

Ontspoorwissel

Een ontspoorwissel heeft als functie de trein of losgelaten wagen te laten ontsporen als deze vanaf een bepaalde kant komt. In de andere richting kan er normaal overheen gereden worden. Ze worden in de US gebruikt als de ultieme beveiligingsmaatregel.

Externe links

http://www.hans-marijnissen.com


--> Aan deze pagina wordt nog gewerkt!!!!