Modelspoorwijzer.net

Helling: verschil tussen versies

Ga naar: navigatie, zoeken
k (Hellingen hernoemd naar Helling: Enkelvoud)
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:Helling.jpg|thumb|caption|right|250px|Afbeelding:Pillboxs]]
 
[[Bestand:Helling.jpg|thumb|caption|right|250px|Afbeelding:Pillboxs]]
Er is niks mooiers op een modelbaan wanneer treinen elkaar kruisen op een viaduct of door een tunnel. Echter bij een dergelijke kruising gaan hellingen vooraf. Hellingen in je modelbaan is geen enkel probleem. Wel moet je zorgen voor goede versteviging en een goede overgang van vlak liggend spoor naar een spoor op de helling. Het stijgingspercentage van je spoor is waar je dan rekening mee moet houden. Een trein kan met gemak een steile helling oprijden, echter verkort dat de levensduur van de motoren aanzienelijk. Waar je aan moet denken is dat om in model redelijk vrij en onbeperkt te kunnen rijden je maximaal 3% stijgt. Dit betekent dat je "drie centimeter per meter" mag stijgen.
+
Er is niks mooiers op een modelbaan wanneer treinen elkaar kruisen op een [[viaducten|viaduct]] of door een [[tunnels|tunnel]]. Echter bij een dergelijke kruising gaan hellingen vooraf. Hellingen in je modelbaan is geen enkel probleem. Wel moet je zorgen voor goede versteviging en een goede overgang van vlak liggend spoor naar een spoor op de helling. Het stijgingspercentage van je spoor is waar je dan rekening mee moet houden. Een trein kan met gemak een steile helling oprijden, echter verkort dat de levensduur van de motoren aanzienelijk. Waar je aan moet denken is dat om in model redelijk vrij en onbeperkt te kunnen rijden je maximaal 3% stijgt. Dit betekent dat je "drie centimeter per meter" mag stijgen.
 
Bij een goede onderdoorgang is er (bij H0) een ruimte van acht à negen centimeter nodig. Dit zou betekenen dat je voor een goede helling al drie meter lengte moet hebben.
 
Bij een goede onderdoorgang is er (bij H0) een ruimte van acht à negen centimeter nodig. Dit zou betekenen dat je voor een goede helling al drie meter lengte moet hebben.
 
Ook kan je er voor kiezen om één spoor te laten dalen en het andere te laten stijgen.  
 
Ook kan je er voor kiezen om één spoor te laten dalen en het andere te laten stijgen.  

Versie van 22 apr 2010 om 22:11

Afbeelding:Pillboxs

Er is niks mooiers op een modelbaan wanneer treinen elkaar kruisen op een viaduct of door een tunnel. Echter bij een dergelijke kruising gaan hellingen vooraf. Hellingen in je modelbaan is geen enkel probleem. Wel moet je zorgen voor goede versteviging en een goede overgang van vlak liggend spoor naar een spoor op de helling. Het stijgingspercentage van je spoor is waar je dan rekening mee moet houden. Een trein kan met gemak een steile helling oprijden, echter verkort dat de levensduur van de motoren aanzienelijk. Waar je aan moet denken is dat om in model redelijk vrij en onbeperkt te kunnen rijden je maximaal 3% stijgt. Dit betekent dat je "drie centimeter per meter" mag stijgen. Bij een goede onderdoorgang is er (bij H0) een ruimte van acht à negen centimeter nodig. Dit zou betekenen dat je voor een goede helling al drie meter lengte moet hebben. Ook kan je er voor kiezen om één spoor te laten dalen en het andere te laten stijgen.

Niet iedereen heeft een baanplan waarin drie meter helling verwerkt kan worden. Voor hen is het wellicht een oplossing om eens te kijken naar de mogelijkheden voor een klimspiraal.

Steiler stijgen dan 3% kan wel, dit komt in het echt ook voor op zowel een aantal hoofd als zijlijnen. Dan zijn alleen wel treingewichten beperkt en zijn soms ook meerdere on afhankelijke remsystemen noodzakelijk. In model dien je daar dan ook rekening mee te houden en om je materieel niet over te belasten. De grote voorbeelden en de materieel inzet daarop van te voren bekijken is wel aan te raden. Met de juiste aanpassingen is stijgen op een Duitse modelbaan tot zo'n 6,6% realistisch mogelijk. In een aantal andere landen komen zelfs nog steilere hellingen voor. Voor meer informatie over "Steilstrecke" in het echt zie [1] voor een Duitse wikipedia pagina.

Op al het bovenstaande zijn natuurlijk de tandradbanen een uitzondering. De treinen die hier rijden zijn extra uitgerust met een tandwiel wat ze als het ware over een getande baan naar boven trekt. In model heeft Fleischmann dit in zijn assortiment. Men kan hier hellingen tot wel 35% stijgingspercentage mee maken.