Modelspoorwijzer.net

CAD tekenen en plotten: verschil tussen versies

Ga naar: navigatie, zoeken
(Bronnenlijst)
(NanoCAD 5.0)
Regel 8: Regel 8:
 
===NanoCAD 5.0===
 
===NanoCAD 5.0===
 
Ik gebruik op dit moment NanoCAD5.0. Op het moment van schrijven is versie 6 al uit maar in dit verslag heb ik het over versie 5.
 
Ik gebruik op dit moment NanoCAD5.0. Op het moment van schrijven is versie 6 al uit maar in dit verslag heb ik het over versie 5.
NanoCAD5.0 is een volledig gratis CAD programma wat nagenoeg hetzelfde kan als autoCAD2014. Je kan het programma downloaden van [http://nanocad.com/] Zie de installatie instructies op hun site. Op hun pagina [http://nanocad.com/page/Comparison] kan je het verschil zien tussen nanoCAD en autoCAD2014.
+
NanoCAD5.0 is een volledig gratis CAD programma wat nagenoeg hetzelfde kan als autoCAD2014. Je kan het programma [http://nanocad.com hier] downloaden. Zie de installatie instructies op hun site. Voor de verschillen tussen NanoCAD en AutoCAD2014 klik je [http://nanocad.com/page/Comparison hier].
  
 
===Instellingen===
 
===Instellingen===

Versie van 1 jan 2015 om 23:42

Voorwoord

Inleiding

Dit verslag is bedoeld voor degene die graag ook eigen ontwikkelde modellen voor de modelbaan wil maken en niet afhankelijk wil zijn van de bekende modelspoorfabrikanten. In dit verslag probeer ik zoveel mogelijk informatie te geven waardoor je zelf ook prima aan de slag kan met het maken van je eigen modellen. Ik heb diverse video logs ( de N scale vlog op youtube) en berichten op diverse fora en mijn eigen site gezet waardoor het nu wat onoverzichtelijk wordt. Vandaar nu dit verslag waar alles in staat.

Van idee naar ontwerp

Je wilt dus iets maken voor je modelspoorbaan. Dan is het dus tijd om veel informatie te verzamelen over het object. Verzamel zoveel mogelijk afmetingen zodat je alles kan omzetten in de juiste schaal. In dit hoofdstuk ga ik je uitleggen hoe je je afmetingen omzet in een CAD file voor de plotter.

NanoCAD 5.0

Ik gebruik op dit moment NanoCAD5.0. Op het moment van schrijven is versie 6 al uit maar in dit verslag heb ik het over versie 5. NanoCAD5.0 is een volledig gratis CAD programma wat nagenoeg hetzelfde kan als autoCAD2014. Je kan het programma hier downloaden. Zie de installatie instructies op hun site. Voor de verschillen tussen NanoCAD en AutoCAD2014 klik je hier.

Instellingen

Om je model te tekenen moet het grid eerst worden ingesteld. Dit tekent een stuk makkelijker. Ga naar het menu “Tools” en dan kies je “drafting settings”. Hierin stel je het grid in.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564.
convert: no images defined `/tmp/transform_11bdc8cd675b-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235.
Figuur 1
Plaatje: Olaf Sluik

In fig. 1 zien we de instellingen die ik gebruik. In de paarse cirkel zie je dat ik de snap aan heb gezet. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker kan tekenen doordat de muiscursor de grid lijnen volgt. In de oranje cirkel zie je dat ik de snap op 0.1 mm heb gezet. Kleiner heeft geen zin want de plotter kan dat toch niet plotten. In de groene cirkel heb ik “Adaptive grid” uitgevinkt, dit zorgt er voor dat het grid niet gaat vervormen / opdelen. De optie “Display grid beyond limits” heb ik aan staan zodat ik ook grid lijnen heb in de negatieve x-as en negatieve y-as. In de gele cirkel zien we dat het grid aan en uit kan. Een vinkje betekend dat het grid aan staat. Voor mijn modellen in schaal N maak ik de bakstenen 1.4mm x 0.6mm groot en dat zien we in de blauwe cirkel. CAD tekenen

Tekenen van het model

De Silhouette plotter

Waar is hij te koop? Benodigdheden

Silhouette Studio versie 3.1.417ss

Ontwerp instellingen

Importeren DXF files naar bibliotheek

Ontwerp laden, roteren en schalen op je virtuele snijmat

Snij instellingen

Lagen instellen

Materiaal type instellingen

Mes type instellingen

Overcutting

Overige opties

De plotter en snijmat klaar maken voor plotten

Beperkingen van de plotter

Tijdsduur en tips

De plot na bewerken en het model in elkaar zetten

Conclusie

Bronnenlijst