Ombouw Roco 2-rail SBB Ce 6/8 II: verschil tussen versies
Huidige versie van 28 jan 2010 om 00:15Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564. convert: no images defined `/tmp/transform_27554ea3e6c2-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235.
Het 3-rail systeem maakt meestal van een ander protocol (Märklin Moterola) gebruik als het 2-rail DCC systeem. Het is dus nodig om te controleren of de locomotief van een zogenaamde multiprotocol decoder is voorzien die beide protocollen ondersteund of moet worden voorzien van een decoder die DCC geschikt is. Ondersteunt de geleverde decoder niet het DCC- protocol, dan zal voor de ombouw ook een andere (DCC-geschikte) decoder gemonteerd moeten worden. Omdat het in mijn geval niet mogelijk was om het type decoder op basis van de cv- waarde te controleren, heb ik de locomotief op een stukje K- rail van Märklin gezet. De middenrail heb ik vervolgens aangesloten op één van de railuitgangen van een Roco 10764 versterker. De andere rails heb ik op de op de andere aansluiting aangesloten. Na het inschakelen van de rijregelaar, bleek dat de decoder ook het het DCC- protocol ondersteunt. Voor deze ombouw is in dit geval dus geen andere decoder benodigd. Opmerking: daar deze locomotief af fabriek is voorzien van een zogenaamde multiprotocol decoder, is het dus zeer wel mogelijk dat de decoder ook het Selectrix protocol ondersteunt.
De kosten voor een ombouw worden voor een deel bepaald door het kostenplaatje dat samenhangt met de veranderingen aan de draaistellen en dan met name de assen/wielen. Zijn de wielen namelijk niet elektrisch geïsoleerd, (hetgeen niet nodig is bij het 3-railsyteem) en moeten deze vervangen worden door geïsoleerde versies, (hetgeen wel nodig is bij het 2-railsysteem, dan zouden de kosten van een ombouw wel eens niet kunnen opwegen tegen de aanschafkosten van dezelfde locomotief die af fabriek geschikt is gemaakt voor het 2-rail systeem. Bij controle van de assen/wielen bleek dat deze bij deze locomotief al elektrisch gescheiden zijn van elkaar. Voor een eventuele ombouw hoeven hier dus geen kosten gemaakt te worden.
Het verwijderen van de sleper is met behulp van een schroevendraaier eenvoudig. Knip na demontage het draadje door dat de sleper met de desbetreffende decoder aansluiting verbindt. Vervolgens worden alle kappen voorzichtig verwijderd waarna het binnenwerk van de locomotief zichtbaar wordt. Demonteer aan beide zijden ook de cardan aandrijvingen zodat de stroomafnemers bereikbaar zijn.
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564. convert: no images defined `/tmp/transform_8675a421e487-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235.
Per draaistel zijn er 2 setjes met stroomafnemers. Deze zijn elektrisch met elkaar doorverbonden. Voor het 2- rail systeem, moeten de linker- en de rechter stroomafnemers geïsoleerd worden. Knip of slijp daartoe de stroomafnemers in het midden door. Dit zodanig dat ze later weer vastgeklemd kunnen worden op het draaistel.
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564. convert: no images defined `/tmp/transform_39602955c51d-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235.
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564. convert: no images defined `/tmp/transform_631a4f34c9de-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235.
|