Modelspoorwijzer.net

Stroomafname: verschil tussen versies

Ga naar: navigatie, zoeken
(geen verschil)

Versie van 6 feb 2010 om 17:12

Het woord 'stroomafname' zegt het zelf al, het betekend eenvoudig de afname van stroom.

Een modeltrein zowel (analoog als digitaal) wordt van stroom voorzien door stroomafnemers. Dit zijn veelal sleepcontacten welke contact maken met de flens of as van de wielen waarna de stroom verder getransporteerd wordt. Het transporteren van deze stroom gebeurt meestal door gebruik van 2 draden of een enkele draad en contact met het chassis. Daarnaast kan er ook gebruikt worden van een pantograaf. Meestal zijn deze ook verbonden en kun je de loc 'configureren' middels een mechanische schakelaar om de stroomafname van de pantograaf te gebruiken. Bij analoge locomotieven is het hiermee b.v. mogelijk om met 2 treinen op dezelfde baan te rijden met 2 losse trafo's. Bij digitale locomotieven heeft de pantograaf meestal geen functie omdat de stroomafname via de wielen eenvoudiger en vaak ook betrouwbaarder is. Daarnaast heb je bij digitaal niets van doen met meerdere stroomkringen en trafo's omdat het digitale signaal alle informatie omvat voor de locs en deze daarmee probleemloos op hetzelfde stuk spoor kunnen rijden.

Omdat het rijgedrag en de betrouwbaarheid van het rijden sterk afhankelijk is van deze stroomafname is het van cruciaal belang dat deze contacten schoon zijn. Bij een digitale locomotief is dit zelfs nog belangrijker dan bij een analoge.

Stroomafname op wagens

Stroomafname kan ook worden toegepast op wagens. Door middel van een weerstandje rond de assen wikkelen maar beter is door wat weerstandslak tussen de flens en de as van de wagen te smeren. De wagen heeft nu een weerstand als stroomverbruiker en neemt zo dus stroom af. Dit wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de toepassing zoals beschreven in het artikel over blokken.