Modelspoorwijzer.net

Baanvormen en typen: verschil tussen versies

Ga naar: navigatie, zoeken
 
 
Regel 15: Regel 15:
 
<br />
 
<br />
 
=='''Baantypen'''==
 
=='''Baantypen'''==
Op elke vorm kunnen we types onderscheiden. De modelbaan in de vorm van een acht kent bijna iedereen. Echter is er ook het hondebot principe. Het voordeel hiervan is dat je niet rond rijdt maar aan één kant van je station wegrijdt waar je vervolgens ook weer binnen komt, dit geeft een meer realistisch effect. Je werkt hier dan wel met [[keerlussen]].
+
Op elke vorm kunnen we types onderscheiden. De modelbaan in de vorm van een acht kent bijna iedereen. Echter is er ook het hondebot principe. Het voordeel hiervan is dat je niet rond rijdt maar aan één kant van je station wegrijdt waar je vervolgens ook weer binnen komt, dit geeft een meer realistisch effect. Je werkt hier dan wel met [[keerlus]]sen.
  
  
 
[[Category:Baan ontwerpen]]
 
[[Category:Baan ontwerpen]]

Huidige versie van 7 mei 2010 om 12:03

De meeste mensen beginnen hun modelbaan op de keukentafel. Eerst eens uitleggen en proberen. Al gauw blijkt dat je dan kwa vorm niet verder komt dan een rechthoek. Daarna wordt de baan verplaatst en met een vaste constructie of in modules gebouwd.

Baanvormen

De vorm is natuurlijk afhankelijk van de ruimte die je hebt, een rechthoek is de meest gebruikte vorm, echter heb je ook modelspoorbanen die vierkant, rond, ovaal, L-vormig of zelfs E-vormig zijn.

Rechthoekige, vierkante of ronde vorm

Afbeelding: Matthijs van Heijningen

E,L of U vorm

Afbeelding: Matthijs van Heijningen



Baantypen

Op elke vorm kunnen we types onderscheiden. De modelbaan in de vorm van een acht kent bijna iedereen. Echter is er ook het hondebot principe. Het voordeel hiervan is dat je niet rond rijdt maar aan één kant van je station wegrijdt waar je vervolgens ook weer binnen komt, dit geeft een meer realistisch effect. Je werkt hier dan wel met keerlussen.