Modelspoorwijzer.net

Gras

Ga naar: navigatie, zoeken

Gras is in 1:1 overal te vinden, waarom dan niet ook op uw modelbaan? Er zijn verschillende manieren om het groene spul te imiteren, enkele daarvan zijn het leggen grasmatten en het zetten van grasvezels. We zetten het hieronder uit.

Grasmatten

Grasmatten zijn, zoals de naam doet vermoeden, matten van papier, met daarop het gras gezet. Ze worden gemaakt door verschillende merken, zoals Busch en Noch. Ook zijn ze er in verschillende kleuren en soorten, zoals ´zomerweide´ en ´droog gras´.

Het aanbrengen van gras met grasmatten is simpel. Snij de gewenste maat en vorm uit de mat. Doe wat lijm op de te bedekken ondergrond en plak daarop de mat. Even aanwrijven met een stevig iets, bijvoorbeeld een deegroller, zo komt de mat stevig en netjes op de ondergrond vast te zitten.

Grasvezels

Een andere manier om gras te maken is met grasvezels. Ook deze zijn er in verschillende kleuren en lengtes. Ook grasvezels worden gemaakt door verschillende merken. U kunt verschillende tinten en grassoorten maken door het mengen van verschillende vezels.

Het aanbrengen van grasvezels is iets arbeidsintensiever dan het aanbrengen van grasmatten. Hierbij heeft u ook wat meer gereedschap nodig zoals een elektrostaat. Een voorbeeld van hoe je zelf een elektrostaat kan maken staat hier.

Idea.png

Tip
Lees dit voorbeeld goed door, ook in verband met de veiligheid

1. Verf de ondergrond (bijvoorbeeld bruin)en laat deze drogen.

Stap 1

2. Smeer de ondergrond in met houtlijm, niet te dun, maar ook weer niet te dik.

3. Sla een spijker in de ondergrond en verbind deze met de elektrostaat (met de losse draad)

4. Doe de grasvezels in zeef.

5. Zet de vezels recht met behulp van de elektrostaat (door ermee boven houtlijm te hangen). Een beetje schudden zodat de vezels er goed uitkomen.

Foto: http://www.noch.de Een elektrostaat
Important.png

Waarschuwing
Kijkt u goed uit met de elektrostaat, deze kunnen hoge voltages creëren, en dit kan dus gevaarlijk zijn. Raak tijdens het in bedrijf zijn van het apparaat nooit de metalen onderdelen aan.