Modelspoorwijzer.net

Help:Deelnemen: verschil tussen versies

Ga naar: navigatie, zoeken
 
(Hulp Krijgen)
 
(Eén tussenliggende versie door één gebruiker wordt niet weergegeven)
Regel 24: Regel 24:
 
=== Introduceer uzelf ===
 
=== Introduceer uzelf ===
  
Voordat u een pagina gaat bewerken, wees dan zo vriendelijk u voor te stellen door informatie over u toe te voegen op uw wiki pagina. Nadat u zich hebt ingelogd met uw gebruikersnaam en wachtwoord verkrijgt u automatisch ;)  een persoonlijke pagina op de lokatie <code><nowiki>http://wiki.modelspoorwijzer.net/User:</nowiki><username></code>, waarbij <code><username></code> is vervangen door uw gebruikersnaam. Deze gebruikersnaam kunt u vervolgens linken naar een nieuwe pagina met uw uitgeschreven voornaam aan elkaar geschreven met uw volle achternaam (bijvoorbeeld JanJansen) als titel. Op deze laatste pagina stelt u zich voor. U kunt als u bent ingelogd snel bij uw persoonlijke wiki pagina komen door links bovenaan op de menubalk op uw usernaam te klikken.
+
Voordat u een pagina gaat bewerken, wees dan zo vriendelijk u voor te stellen door informatie over u toe te voegen op uw wiki pagina. Nadat u zich hebt ingelogd met uw gebruikersnaam en wachtwoord verkrijgt u automatisch ;)  een persoonlijke pagina op de lokatie <code><nowiki>http://wiki.modelspoorwijzer.net/index.php/Gebruiker:</nowiki><username></code>, waarbij <code><username></code> is vervangen door uw gebruikersnaam. Deze gebruikersnaam kunt u vervolgens linken naar een nieuwe pagina met uw uitgeschreven voornaam aan elkaar geschreven met uw volle achternaam (bijvoorbeeld JanJansen) als titel. Op deze laatste pagina stelt u zich voor. U kunt als u bent ingelogd snel bij uw persoonlijke wiki pagina komen door links bovenaan op de menubalk op uw usernaam te klikken.
  
 
Vermeld in ieder geval uw email-adres.
 
Vermeld in ieder geval uw email-adres.
Regel 304: Regel 304:
  
 
Wanneer u maar een vraag hebt over het bewerken van de ModelspoorWijzer.net wiki, of indien u hulp nodig hebt, neem dan gerust contact op met het [[Algemeen:Teamleden|team]] of stel uw vraag op het forum.
 
Wanneer u maar een vraag hebt over het bewerken van de ModelspoorWijzer.net wiki, of indien u hulp nodig hebt, neem dan gerust contact op met het [[Algemeen:Teamleden|team]] of stel uw vraag op het forum.
Indien u graag veel bewerkingen op de wiki wilt doen, overweeg dan u [[Algemeen:AanmeldingTeam|aan te sluiten bij het team]]. U bent van harte welkom. Veel plezier!
+
Indien u graag veel bewerkingen op de wiki wilt doen, overweeg dan u aan te sluiten bij het team. U bent van harte welkom. Veel plezier!

Huidige versie van 3 nov 2010 om 20:34

Note.png

Additionele opmaak bronnen
Help:Editing from Mediawiki.org is een goede Engelse bron voor hulp bij tekstopmaak. Er is ook nog een handige -in het Engels gestelde- referentie kaart


De ModelspoorWijzer.net wiki staat u snel toe als bewerker in te stappen. Echter, er kan een kleine leercurve ontstaan als u de wiki begint te gebruiken, en we hebben een aantal richtlijnen die elke bewerker dient te volgen. Deze pagina maakt u bekend met deze richtlijnen en geeft een aantal tips om u op weg te helpen.

Dit document is verdeeld in drie delen: toestemming krijgen om te bewerken, basis wiki bewerken en bewerken voor gevorderden.

Toestemming krijgen om te bewerken

Om te voorkomen dat kwaadwillende gebruikers de ModelspoorWijzer.net wiki voor gek zet, hebben we toestemming om te bewerken enigzins beperkt. Om toestemming te krijgen om te bewerken moet u een paar simpele stappen nemen. Iedereen kan echter toestemming krijgen om te bewerken.

  1. Maak uzelf eigen met de informatie op deze pagina en de pagina's waarnaar wordt gelinkt. De basisrichtlijnen die gevolgd moeten worden door de gehele wiki heen worden hier behandeld. Het niet volgen van deze richtlijnen heeft veel onnodig werk voor andere vrijwilligers tot gevolg en kan leiden tot het intrekken van uw bewerk rechten.
  2. Completeer de Algemene Voorwaarden via het accountsysteem van het ModelspoorWijzer.net Forum. De Algemene Voorwaarden tekenen geeft ModelspoorWijzer.net de mogelijkheid om uw bijdragen aan de wiki onder licentie te brengen van de GNU licentie voor vrije documentatie. Zo wordt verzekerd dat uw bijdragen voor altijd vrijelijk door de gemeenschap kan worden gebruikt, aangepast en heruitgegeven.
Note.png

Deelname team
Indien u geïnteresseerd bent in deelname aan het ModelspoorWijzer.net team neem contact op met 1 van de teamleden

Richtlijnen en Wiki Etiquette

Er zijn een aantal eenvoudige punten die u moet aanhouden wanneer u veranderingen aanbrengt aan de wiki. Hierna staan een aantal voorbeelden. In het algemeen, wees beleefd en gebruik uw gezond verstand. Deze richtlijnen negeren en problemen veroorzaken zijn zeer goede manieren om uw edit-priveleges in te laten trekken. Indien u vragen hebt, kunt u die stellen bij 1 van de teamleden.

Introduceer uzelf

Voordat u een pagina gaat bewerken, wees dan zo vriendelijk u voor te stellen door informatie over u toe te voegen op uw wiki pagina. Nadat u zich hebt ingelogd met uw gebruikersnaam en wachtwoord verkrijgt u automatisch ;) een persoonlijke pagina op de lokatie http://wiki.modelspoorwijzer.net/index.php/Gebruiker:<username>, waarbij <username> is vervangen door uw gebruikersnaam. Deze gebruikersnaam kunt u vervolgens linken naar een nieuwe pagina met uw uitgeschreven voornaam aan elkaar geschreven met uw volle achternaam (bijvoorbeeld JanJansen) als titel. Op deze laatste pagina stelt u zich voor. U kunt als u bent ingelogd snel bij uw persoonlijke wiki pagina komen door links bovenaan op de menubalk op uw usernaam te klikken.

Vermeld in ieder geval uw email-adres.

Houdt de pagina's die u maakt of bewerkt altijd in de gaten

Het is belangrijk dat u de veranderingen op de pagina's die u heeft gemaakt of gecreëerd goed in de gaten houdt, opdat u de inhoud met anderen die aan de wiki werken kunt coördineren. Wiki bewerkers voegen vaak aantekeningen toe om informatie uit te wisselen als een methode van samenwerking, en dat helpt goed om dergelijke veranderingen in de gaten te houden.

U kunt de Volgen link in de menu balk rechts boven in een wiki pagina vinden indien u bent ingelogd.

Wees stoutmoedig

Verander gerust pagina's, wees niet bang. Wiki veranderingen worden gevolgd en teruggedraaid indien nodig. Dit betekent echter niet dat u roekeloos kunt zijn, zeker niet indien u grote veranderingen maakt in kerndocumenten.

Voor meer informatie over stoutmoedigheid (being bold in engels), neem een engels kijkje op be bold editing guideline on Wikipedia.

Vermijd onnodige veranderingen aan pagina's die rechtenkwesties aansnijden

Dat soort pagina's zijn zeer zorgvuldig samengesteld, en de woorden erin zijn stuk voor stuk afgewogen. Indien u deze pagina's toch wilt veranderen moet u om een review van een ander vragen alvorens de veranderingen door te voeren.

Geef geen details omtrent verboden zaken

Voeg geen enkele informatie toe strijdig met de wet. Onthoud dat ModelspoorWijzer.net een entiteit is in Nederland, en daarom onderworpen aan haar wetten. Vermijd linken naar of toevoegen van informatie over wettelijk beschermde items. Indien u denkt dat u zich in een uitzonderlijke positie bevindt, breng dat dan onder de aandacht van het team voor discussie.

Voor vragen hieromtrent wendt u zich tot het team. Indien noodzakelijk, kunnen zij een officieel standpunt achterhalen.

Wees voorzichtig wanneer u belangrijke pagina's aanpast

Belangrijke pagina's, zoals pagina's met basis-informatie zijn pagina's die vaak door menig bezoeker als eerste worden gezien. Wees voorzichtig meta anpassingen aan dergelijke pagina's. Indien u twijfels heeft over uw aanpassing, neem contact op met de auteur of het team.

Verander geen pagina's puur om het veranderen zelf

Zinloze veranderingen dienen te worden vermeden. Een verandering maken om slechts in het edit-log te komen is onacceptabel. Er zijn genoeg pagina's (de meeste om precies te zijn) met echte corrigeerbare fouten. In plaats van zinloze veranderingen te maken, zoals het weghalen of toevoegen van spatieruimte of links veranderen, kunt u beter spel- of taalfouten zoeken en corrigeren. Denk er ook aan "Dit is een kleine bewerking" onder aan de editpagina aan te vinken indien u een kleine fout corrigeert.

Vermijd hernoemen van pagina's of verplaatsen van inhoud zonder overleg

Naar alle Wiki pagina's wordt over het algemeen wel verwezen door of naar gelinkt van diverse andere lokaties. Het is daarom belangrijk dat u goed met de juiste personen afstemt alvorens u pagina-inhoud naar elders verplaatst of bestaande pagina's hernoemt. Het verdient de aanbeveling dit slechts te doen als het echt niet anders kan. Indien u verplaatsing van een bepaald item wenst, dient u dit te bespreken met het team.

Verwijderen van pagina's

Wiki pagina's die niet langer nodig zijn dienen te worden gemerkt voor verwijdering door {{Verwijderen|Reden...} aan het begin van de pagina toe te voegen. Dit geeft de beheerders de mogelijkheid zich te verzekeren dat er geen belangrijke of te archiveren inhoud verloren gaat.

Kijk uw werk na op fouten

Of u nu een volleerd schrijver bent, of niet, nodig iemand uit om na te lezen wat u hebt geschreven. Goedgeschreven documenten zijn belangrijk voor ModelspoorWijzer's imago. Zelfs de beste schrijvers zien typefouten en andere missers over het hoofd. Neem de tijd om uw veranderingen na te lezen om die vervelende kleine foutjes eruit te halen. Gebruik de Bewerking ter controle bekijken knop onderaan de edit-pagina om uw tekst te controleren. Sla pas na controle de pagina op.

Als u iets niet weet, aarzel dan niet het te vragen

Andere gebruikers zullen u graag helpen. Het forum en/of de chat zijn de perfecte plaats om de wiki of andere zaken te bespreken.

Houd uw pagina's in de gaten, en andere pagina's ook

Twee facetten maken een wiki succesvol als middel om samen te werken aan een open inhoud. Ten eerste dat u de inhoud van pagina's waarvoor u verantwoordelijk bent in de gaten houdt, opdat de bedoeling van de pagina gewaarborgd blijft. Ten tweede dat u in staat bent in de gaten te houden dat andere pagina's ontwikkelen, groeien en nu en dan uw hulp nodig hebben.

Om welke pagina op de wiki dan ook in de gaten te houden klikt u -na inloggen- de volgen tab rechts boven aan elke pagina aan. Het moet dan veranderen in niet volgen. Als een pagina niet volgen boven aan heeft, bent u deze pagina aan het volgen. U kunt niet volgen aanklikken om de pagina niet meer te volgen. De tab verandert dan weer in volgen.

Om emails te ontvangen bij elke verandering, ga naar mijn voorkeuren (bovenaan de pagina bij uw naam) en vergewis u er van dat de juiste opties zijn aangevinkt bij de tab gebruikersprofiel, onder E-mail.

Volglijst (Special:Watchlist) Gebruiken

Special:Watchlist (beschikbaar via volglijst boven aan elke pagina wanneer u bent ingelogd) toont de pagina's die u op dat moment aan het volgen bent. Voor meer informatie hoe u deze speciale pagina moet gebruiken , zie de Engelse handleiding op Mediawiki.org.

Maak een samenvatting van uw veranderingen -- dit is de regel

We moeten allen in staat zijn even de ogen te laten dwalen over een verandering om gelijk de kern ervan te weten. Een volledige vergelijking met de oude tekst is niet altijd beschikbaar. U dient een opsomming te maken van uw veranderingen (Samenvatting: veld als u aan het bewerken bent). Het is als een changelog-bericht. Verklaar wat u deed en waarom, alsmede andere toepasselijke links en en details.

Als u er voor kiest niets samen te vatten, dient dit echt een uitzondering te zijn. Een reden kan zijn dat het slechts een kleine aanpassing betreft. In dat geval dient u het hokje Dit is een kleine bewerking aan te vinken alvorens de pagina op te slaan.

Bewerken wiki met MediaWiki

Note.png

Hulp bij syntax
Indien u hulp nodig heeft met syntax dat hier niet vermeld wordt, kijk dan op Mediawiki Help (Engels) of stel uw vraag op ons forum

Basis Syntax

Wat u typt Hoe het er uit ziet
'''vet'''
vet
''schuin''
schuin
'''''vet en schuin'''''
vet en schuin
<code>Monospace text</code>
Monospace text

Opsomming

Wat u typt Hoe het er uit ziet
* Een opsommingsregel
* Nog een opsommingsregel
** Oh nee hè, weer een opsommingsregel!
  • Een opsommingsregel
  • Nog een opsommingsregel
    • Oh nee hè, weer een opsommingsregel!
# Een genummerde regel
# Nog een genummerde regel
## Sub regel
## Meer sub regels
# Derde genummerde regel
  1. Een genummerde regel
  2. Nog een genummerde regel
    1. Sub regel
    2. Meer sub regels
  3. Derde genummerde regel
* Een opsommingsregel...
*# Met een genummerde sub-regel
*# Meer genummerde sub-regels
* Terug naar de eerste niveau opsommingsregel
*# Meer genummerde regels
*#* met eigen opsommingsregel
  • Een opsommingsregel...
    1. Met een genummerde sub-regel
    2. Meer genummerde sub-regels
  • Terug naar de eerste niveau opsommingsregel
    1. Meer genummerde regels
      • met eigen opsommingsregel

Links

Wat u typt Hoe het er uit ziet
Bekijk [[Schalen]] om meer te weten te komen over
de diverse schalen.
Bekijk Schalen om meer te weten te komen over de diverse schalen.
http://www.modelspoorwijzer.net
http://www.modelspoorwijzer.net
[http://www.modelspoorwijzer.net Onze website]
staat vol met interessante informatie.
Onze website

staat vol met interessante informatie.

Gebruik een ':' in de link om te linken
naar een [[:Image:Warning.png|afbeelding]].
Gebruik een ':' in de link om te linken

naar een afbeelding.

De [[:Category:Basisinformatie]] somt alle 
basisinformatie op.
De Category:Basisinformatie somt alle basisinformatie op.
Note.png

Er zijn twee manieren om de Category links te gebruiken
Vergewis u ervan dat de ':' voor het woord 'Category' staat indien de bedoeling is dat verwezen moet worden naar een categorie pagina. Laat de ':' weg indien de pagina geacht dient te worden bij die categorie te behoren.

Tabellen

Tabellen dienen spaarzaam te worden gebruikt en uitsluitend indien noodzakelijk.

Voor meer gevorderde tabellengebruik, lees Mediawiki.org's page on tables (Engels).

Wat u wilt Hoe u dit maakt
Begin een tabel
{|
Tabel Kop
! kolom 1 !! Kolom 2 !! Kolom 3
Nieuwe rij
|-
Tabel rij
| Cel 1 || Cel 2 || Cel 3
Eindig een tabel
|}

Structuur van een Wiki Pagina

Deze sectie beschrijft de meest voorkomende structuur van een wiki pagina. Volg deze richtlijnen voor elke wiki pagina. Pagina's als sjablonen en die met standaard inhoud, bedoeld om in andere pagina's te worden opgenomen, kunnen een andere structuur hebben.

Note.png

Kop 1 (h1) wordt afgeraden in opmaak
De kop 1 wordt gedefinieerd door de pagina titel. Bij het maken van nieuwe of bij het verplaatsen van pagina's, her-nest of herstructureer de pagina dusdanig dat er alleen nog maar kop 2 en lager in voorkomen.

  • De titel van een pagina is een kop van het eerste niveau. Deze wordt automagisch gecreëerd via de pagina titel.
  • Secties ontstaan door isgelijktekens in paren:
== Kop 2 ==
=== Kop 3 ===
==== Kop 4 ====
===== En doe dit niet, 5 niveaus nesting betekent dat je een nieuwe pagina of drie nodig hebt=====
  • Een inhoudsopgave wordt automatisch gegenereerd op het moment dat de pagina groot genoeg geworden is.
  • Ankers naar secties worden automatisch gegenereerd, met specifieke symbolen op de plek van leestekens en spaties.
Deze pagina ==> Deze_pagina
Dit, dat, en de andere pagina ==> Dit%2C_dat%2C_en_de_andere_pagina
Idea.png

U kunt .2C gebruiken in plaats van %2C voor ankers
De vervanging van '.' voor '%' werkt voor ankers aan een specifieke sectie.

Snelle Tips

Dit was de basis van wat u dient te weten als u deze Wiki wilt bewerken.

Leer aan de hand van voorbeelden

Eén van de betere manieren om te leren hoe je de wiki kan bewerken is het bekijken van code van bestaande pagina's. Dat is heel eenvoudig te doen:

  1. Vind een pagina waarvan u de bron zou willen zien
  2. Klik boven aan pagina op de tab bewerken als u ingelogd bent of de tab view source indien u dat niet bent.

De wiki toont u de brontekst van die pagina. Dit is erg waardevol als u sommige slimme truukjes van eerdere wiki bewerkers wilt leren en overnemen. Deze truukjes zijn echt waardevol omdat zij u in staat stellen niet vaak voorkomende, interessante, krachtige dingen te doen waarvan u niet dacht dat die mogelijk waren.

Aantekeningen, Tips, en Andere Admonitions

Deze staan allen samen bekend onder de naam 'admonitions'. Om een paragraaf het uiterlijk te geven van een admonition, gebruikt u de speciale admonition sjabloon. Een korte titel en een wat langere beschrijving als paragraaf verdient de voorkeur.

Wat u typt Wat u ziet
{{Sjabloon:Notitie|Een titel|Hier staat meer informatie 
over deze tip, met informatie dat meer inzicht 
geeft in de informatieve titel van de initiële 
inleiding.}}
Note.png

Hier staat meer informatie over deze tip
met informatie dat meer inzicht geeft in de informatieve titel van de initiële inleiding.

Dit zijn de standaard types admonition:

Wat u typt Wat u ziet
{{Sjabloon:Notitie|Dit is een aantekening|Informatieve 
paragraaf welke vertelt wat er aan de hand is.}}
Note.png

Dit is een aantekening
Informatieve paragraaf welke vertelt wat er aan de hand is.

{{Sjabloon:Tip|Dit is een tip|Informatieve paragraaf
welke vertelt hoe met een bepaalde situatie 
omgegaan kan worden.}}
Idea.png

Dit is een tip
Informatieve paragraaf welke vertelt hoe met een bepaalde situatie omgegaan kan worden.

{{Sjabloon:Belangrijk|Dit is belangrijk|Informatieve 
paragraaf met dringend advies.}}
Important.png

Dit is belangrijk

Informatieve paragraaf met dringend advies

{{Sjabloon:Belangrijk|Dit betekent opgepast|Informatieve 
paragraaf welke wijst op gevaar of risico.}}
Important.png

Dit betekent opgepast
Informatieve paragraaf welke wijst op gevaar of risico.

{{Sjabloon:Waarschuwing|Dit is een waarschuwing|Informatieve
paragraaf met duidelijke waarschuwing.}}
Stop.png

Dit is een waarschuwing
Informatieve paragraaf met duidelijke waarschuwing.


Sjabloon Voorbeelden

Voorbeelden van context waarbinnen deze admonitions worden gebruikt:

Note.png

Afgronden kunnen heel diep zijn
Wikipedia kan dit bevestigen.

Idea.png

Niet te dicht bij de rand van de afgrond komen is een manier om er niet in te vallen
Voor meer informatie, lees de HoeOverleefIkWandelenMetMijnVrouw(1) man pagina.

Important.png

Houd uw kinderen weg bij de rand van de afgrond
Kinderen rennen van hot naar her en hebben daardoor de neiging in afgronden te vallen. U doet er goed aan hun hand vast te houden. Of juist niet.

Important.png

U komt steeds dichter bij de rand van de afgrond
Zoals eerder vermeld kunnen afgronden heel diep zijn. Er in vallen wordt afgeraden.

Stop.png

U staat op het punt in de afgrond te vallen
Maak u zo snel mogelijk in de juiste richting uit de voeten. Even denken voordat u gaat rennen dus.

Opmaak van Technische Termen

Nog in ontwikkeling

Probeer het zelf eens uit

Probeer nieuwe dingen in de ModelspoorWijzer.net testpagina . Het is ook een goede plek om kleine voorbeelden te aanschouwen.

Nieuwe pagina's maken in de Wiki

De ModelspoorWiki is uitgebreid, dus is het noodzakelijk een strakke hiërarchie en organisatie aan te houden. De beste manier om hiervan kennis te nemen is Help:Subpages en Help:Categories te lezen, en daarna de bestaande structuur van de wiki te bekijken.

Overcomplete namen moeten worden vermeden. Bedenk goed dat 'ModelspoorWijzer.net' in de naam van de pagina opnemen niet nodig is.

Categorieën zullen over het algemeen worden gecreëerd voor verschillende items, en dienen mondjesmaat te worden aangemaakt. De meeste pagina's die u gaat aanmaken zullen deel moeten maken van een categorie, en vele dienen ook de toepasselijke tags te hebben. Indien u overweegt een nieuwe categorie of tag te creëren, overleg dan eerst met het team.

Indien u vragen hebt, stel deze gerust aan het team.

Belangrijke Pagina's

Kernpagina's, zoals de hoofdpagina, dienen slechts spaarzaam te worden bewerkt. Veranderingen aan zulke pagina's dienen over het algemeen worden besproken met het team en mogen enkel na toestemming bewerkt worden.

Hulp Krijgen

Wanneer u maar een vraag hebt over het bewerken van de ModelspoorWijzer.net wiki, of indien u hulp nodig hebt, neem dan gerust contact op met het team of stel uw vraag op het forum. Indien u graag veel bewerkingen op de wiki wilt doen, overweeg dan u aan te sluiten bij het team. U bent van harte welkom. Veel plezier!