Modelspoorwijzer.net

Kalktrein

Ga naar: navigatie, zoeken

Historie

CityNightLine, afgekort CNL, komt voort uit het Zwitserse bedrijf CityNightLine AG gevestigd in Zürich. Zij verzorgden nachttreinen tussen Zwitserland, Nederland, Oostenrijk, Duitsland en Denemarken. Sinds december 2007 rijden alle nachttreinen van de DB onder de naam CityNightLine. De namen DB nachtzug en Urlaubsexpress zijn hiermee komen te vervallen, deze behoren nu tot de CNL. Tevens zijn alle rijtuigen gespoten in de DB-kleurstelling, namelijk grijs met rond de ramen een rode band. Hier voor waren de rijtuigen donkerblauw van kleur. Op dit moment zorgt CNL voor verbindingen in 9 landen namelijk; België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland. In ons land vertrekt de CNL vanaf 2003 vanuit Amsterdam met als eindbestemming Zürich en München.

Sinds 9 december 2007 rijden er ook treinen vanuit Amsterdam naar Kopenhagen en Praag en tot 12 december 2009 ook naar Wenen en Milaan. Tevens worden er tijdens het winterseizoen Wintersporttreinen ingezet. Deze rijden vanaf Zürich door naar Brig en vanaf München door naar Garmisch-Partenkirchen. Dit gebeurt heen op de vrijdagavond, terug op de zaterdagavond. Vanaf hetzelfde tijdstip rijden er EuroNight treinen vanuit Amsterdam met bestemming Warschau en worden rijtuigen voor Minsk en Moskou meegenomen.

Tractie Kalktreinen

De tractie van deze treinen in Nederland is zeer variërend geweest. Zo werden er vroeger NS locomotieven uit de serie 1000, 1100, 1200, 1300, 1600, 2200 en 6400 gebruikt, tegenwoordig rijden deze treinen met Baureihe 189. Waarbij opgemerkt dient te worden dat de 1000, 1100 en 1200 niet bijzonder geschikt waren voor het vervoer van een vol geladen trein. De 1300 en 1600 kwamen dan ook het meest voor in die tijd.

Soorten wagens in Kalktreinen

In kalktreinen vond men de volgende wagens, afhankelijk of het hier een bloktrein of een samengestelde trein betrof:

  • Bollenwagens (ook wel cementsilowagens, UCS genoemd);
  • 2-assige zelflosser met zwenkdak;
  • 4-assige zelflosser met zwenkdak (TADS, TALS, FALS);

Elke trein is verschillend, zo zul je in de samenstellingen niet altijd alle wagentypes tegenkomen. Zo reden deze treinen in bloktreinen maar ook in de zogenaamde drieproductentreinen.

Uitgebrachte modellen Kalkwagens 1:87