Modelspoorwijzer.net

Klimspiraal met Zeshoeken

Ga naar: navigatie, zoeken

Een klimspiraal op basis van rechte stukken hout

Wacht nog op toestemming van stayathome.ch (aangevraagd)

Inleiding

voorbeeld spreadsheet

Een klimspiraal kun je op veel manieren bouwen, een van die manieren is een methode met rechte stukken plaatmateriaal die worden verlijmd tot zeshoek. Voor zo'n klimspiraal is een spreadsheet ontworpen door een collega modelspoor enthousiast. Bron: www.stayathome.ch.

Op Wassedam is gebruik gemaakt van deze methode. Klik op het plaatje voor een grotere afbeelding van mijn ingevulde spreadsheet. Voor de berekeningen is gekozen voor:

  • een straal van
    • 941mm voor het binnenspoor
    • 1000mm voor het buitenspoor
  • een breedte van de bedding van 42mm
  • een veiligheidsafstand van 10mm

Materiaal

Het materiaal

Het plaatmateriaal

Uit de berekende waarden hierboven kunnen we maten afleiden voor de te zagen stukken hout. In dit voorbeeld is gekozen voor triplex van 5,5mm dik. Samen met de mensen bij de bouwmarkt zijn de stukken helemaal op maat gezaagd. Maak hiervoor een goed zaagplan, voordat je naar de bouwmarkt gaat. De standaard maat van platen hout is 1220mm bij 2440mm. Hou rekening met een breedte van 3mm voor de zaagsnedes.

Bij dit voorbeeld was de lengte aan de lange zijde van de stukken 1190,5mm, bij een breedte van 242,9mm. Wees gerust, met de tienden hoef je geen rekening te houden... De laatste maat die erg van belang is, is het verzet. Dat is de afstand vanaf de hoek aan de lange zijde waarover een tweede stuk wordt verschoven voordat deze wordt verlijmd.

Het ijzerwerk

Voor de stijging wordt gebruik gemaakt van draadeinden. Met de nodige ringen en moeren is straks de spiraal keurig te stellen. Bij Wassedam is gekozen voor M8.

Verlijmen

De bouwmethode gaat uit van trapeziumvormige stukken plaatmateriaal met hoeken van 60 graden. Door deze op de juiste manier te verlijmen, kun je er een stevige zeshoek van maken. Hoe het verlijmen werkt zie je hieronder.

Verlijmen
Drogen
Kijken of het past

Draagconstructie

Even tussendoor. Een klimspiraal moet wel ergens op liggen. Hier wordt de draagconstructie kort beschreven. Wassedam gebruikt geschaafd vuren van 56x18mm.

Het frame

Zo moet het worden
Halfhout verbindingen
In elkaar geschroefd
Schroefpootjes
Pootjes in elkaar
Tafel

Spiraal opbouw

De start

Nu kan de spiraal worden opgebouwd. Eerst wordt een van de delen haaks gezaagd. Dan wordt in de grondplaat deze haakse vorm uitgezaagd (zie hieronder afbeelding 1). Op afbeelding 2 zien we hoe er onder de grondplaat twee balkjes zijn vastgeschroefd om de eerste plaat van de spiraal aan vast te maken. Op afbeelding 3 zien we hoe op deze manier een mooie vloeiende overgang wordt verkregen.

afb 1. Start voor de spiraal
afb 2. Vastmaken spiraal
afb 3. Spiraal is gestart

De volgende delen

Nadat de start is gemaakt kunnen de volgende delen er aan vast worden gelijmd (hieronder afb 1), het eerste (start-)deel ligt op deze afbeelding in het midden van de linker zijkant van de foto. Op de tweede afbeelding zie je het eerste rondje nu compleet van bovenaf, op hoogte gebracht met de draadeinden. Op afb. 3 zie je een detail van de draadeinden.

afb 1. De eerste delen
afb 2. Het eerste rondje
afb 3. Onderaanzicht

Op hoogte

De klimspiraal is op hoogte. Op afb. 1 hieronder zie je een overzicht, met rechtsachter de wissels voor de overgang naar het schaduwstation. Op afb. 2 zie je nog een keer details van de opbouw.

afb 1. Overzicht
afb 2. Detail van de opbouw