Modelspoorwijzer.net

Klimspiralen

Ga naar: navigatie, zoeken

Om hoogte te kunnen overbruggen kunnen we hellingen gebruiken. Echter dan heeft men behoorlijke lengte nodig om dit te realiseren.

Hoogte winnen kan ook op een andere manier. We doen dit door middel van helixen, ook wel spiralen genoemd. Je kan dit vergelijken met een wenteltrap alleen dan één voor modelspoor. Je kan deze zowel enkelsporig als dubbelsporig uitvoeren.

Het principe is simpel, je legt de rails in een cirkel en laat deze elke keer een stukje stijgen tot je de gewenste hoogte hebt bereikt. Ook spiralen vergen ruimte, je bent zeker één vierkante meter kwijt voor een goede spiraal.

Fotograaf: Plattens
Bernina express spiraal

De straal van de boog moet je niet te klein willen maken, hoe kleiner hoe steiler, echter ook hier geldt 3% stijging per meter, of beter gezegd: per omwenteling. Zeker voor het stijgende spoor is 3% aanbevolen, voor het dalende spoor zou men iets stijler mogen gaan. Er wordt dan ook aangeraden om het buitenste spoor van een spiraal als stijgende spoor aan te houden waarbij het binnenste spoor automatisch het dalende spoor wordt. Hiernaast een foto van een echte klimspiraal welke in Zwitserland te vinden is. De Bernina Express rijdt hier regelmatig overheen.

Methoden om een klimspiraal te bouwen vindt u in de categorie klimspiralen.

Externe Links

  • Hier staat 1 van de eenvoudigste manier om een spiraal te bouwen.