Modelspoorwijzer.net

Ombouw Fleischmann BR151 2-rail

Ga naar: navigatie, zoeken
Foto: DB BR 151 (Wim Ros)


Type locomotief: DB BR 151

  • Ombouw: Analoog naar digitaal
  • Onderdeelnummer: Fleischmann 4380
  • Railsysteem: 2 rail
  • Schaal: N (1:160)
  • Decoder: ESU LokPilot Micro v3.0 DCC


Korte samenvatting: Dit 2-railmodel van Fleischmann is niet digitaal voorbereid. Het model is standaard af fabriek geschikt voor het 2-rail gelijkstroom systeem. Om het model geschikt te maken voor het 2-rail DCC-systeem, zijn een aantal aanpassingen aan de locomotief noodzakelijk. Op basis van informatie van Wim Ros is dit ombouwverslag tot stand gekomen. Hierbij een overzicht van de noodzakelijke aanpassingen voor het 2-rail DCC systeem aan deze locomotief. Dit model is voorzien van een ESU LokPilot Micro 3.0 DCC.


Ter aanvulling op de inbouw handleiding van de fabrikant licht ik het volgende punt toe:

Isoleren motor van het locomotiefframe

In analoog bedrijf is één van de koolborstels verbonden met het locomotiefframe via een verbindingsplaatje (koppelplaatje). Deze moet voor het digitale bedrijf verwijderd worden. Zo zijn beide koolborstel aansluiting vrij van de railspanning. Bij het digitaliseren van deze loc is het van belang om de koolborstelaansluitingen goed te isoleren ten opzichte van het loc frame. Onderstaande foto geeft de situatie weer bij het analoge bedrijf. Naast de aansluiting van de koolborstel zit een vierkantje plaatje met een rond gaatje. (zie pijl) Dit moet verwijderd worden:

Foto: motor/koolborstel aansluiting l. zijde (Wim Ros)


Aan de andere zijde van de motor zit er geen plaatje tussen. Om deze te verwijderen, moet je eerst de beide koolborstels demonteren. Daarna voorzichtig de koolborstel met lagering losmaken uit de beugel. (Losklikken uit de beugel.):

Foto: Koolborstelplaatje (Wim Ros)

Uiteindelijk komt het plaatje vrij en is dit te verwijderen. Vervolgens weer terug in elkaar klikken en de koolborstel weer plaatsen:

Foto: verwijderd koolborstelplaatje (Wim Ros)


Nu is de locomotief geschikt voor digitaal. Controleer zo nodig met een multimeter of er geen (analoge) verbindingen meer zijn. Verdere aanpassingen aan de motor zijn niet nodig. Er hoeft dus verder niets te worden geïsoleerd.

Overige

Voor een nette inbouw kun je de bedrading volgens onderstaande foto op de print solderen. De draadjes voor de verlichting (geel en wit) soldeer je rechtstreeks op de lipjes van het lampcontact. De printbanen alleen onderbreken zoals met de rode pijlen op de de foto is aangegeven. Zwart (onderzijde foto) en rood (bovenzijde) foto vormen de verbindingen naar de aansluitingen met de spoorstaven. Grijs en oranje worden op de motoraansluitingen gesoldeerd.

Foto: Decoderaansluitingen print (Wim Ros)