Modelspoorwijzer.net

Ombouw Märklin DB BR81

Ga naar: navigatie, zoeken
Foto: Märklin BR81 Paul


Type locomotief: DB BR81 (81 002) (Tijdperk 3)

  • Ombouw: Allstrom naar gelijkstroom motor (digitaal)
  • Onderdeelnummer: Märklin 29185
  • Railsysteem: 3 rail
  • Schaal: H0 (1:87)
  • Decoder: ESU Lokpilot v3.0 (set ESU 52632 incl magneet)


Korte samenvatting: Ook zo'n pruttelende Märklin loc op je baan die niet vooruit te branden is bij lage snelheden en daarbij ook nog eens hoop herrie maakt? Dit model heeft dat ook. Maar het kan dus beter! Oorzaak is de ietwat verouderde Allstrom motor die door een Delta decoder wordt aangestuurd. Om de rijeigenschappen te verbeteren wordt de "wisselstroom" motor van deze loc omgebouwd naar een gelijkstroom motor die veel mooier en beter te regelen is met een goede decoder. Omdat het een zware rangeerloc is, wil ik in een later stadium ook nog digitale koppelingen inbouwen. Omdat de lamp van het sluitsein na de ombouw niet meer past, vervang ik de lampjes door LED's.

De ombouw

Demonteren motorschild/schijfcollector

Foto: Märklin BR81 Paul

Na het losdraaien van de metalen kap (1 schroef) wordt het inwendige van de loc zichtbaar. Van links naar rechts zie je respectievelijk het frontsein,de delta decoder, het motorschild, de magneet met veldspoel en het lampje van het sluitsein. De condensator die de onderste motoraansluiting met het chassis van de loc verbindt, moet verwijderd worden!


Verwijderen oude Delta decoder

Door het verwijderen van de oude Delta decoder ontstaat er plaats voor de ESU lopi V3.0. Deze komt dus op de plaats van de oorspronkelijke decoder. Van de ESU- decoder verwijder je de 8 polige NEM-stekker.


Verwijderen oude magneet

Foto: Märklin BR81 Paul

Het ombouwen van de wisselstroommotor naar gelijkstroom is erg eenvoudig. Het klinkt moeilijker dan het is. Maar alvorens je verder gaat, is dit het moment om je nu gestripte loc eens goed te reinigen en te smeren.

Met de inbouw van een permanente magneet heb ik eigenlijk de belangrijke stap in de ombouw van dit type motor al gemaakt. De oude magneet met veldspoel wordt vervangen door een permanente magneet. (Hamo) De schijfcollector (anker) en het motorschild kunnen behouden blijven.


Foto: Märklin BR81 Paul

Nu bijna gereed met permanent magneet. Alleen de bedrading nog netjes wegwerken:


Uiteindelijk was ik nog niet geheel tevreden over de rijeigenschappen van de loc en heb ik deze voorzien van een 5- polige hoogvermogens aandrijving. Hierbij worden het motorschild, collector en anker vervangen. De magneet is een andere uitvoering als bij de 3-polige versie. Deze onderdelen zitten niet in de ESU-set.


Vervangen front/sluitsein verlichting door LED's

Foto: Märklin BR81 Paul

Bij gebruik van de ESU set, kan het achterste lampje (sluitsein) niet teruggeplaatst worden (ruimtegebrek). Dit is simpel te ondervangen door de lampjes te vervangen door LED's. Vergeet niet een voorschakelweerstand met de juiste waarde aan te sluiten.


Foto: Märklin BR81 Paul

Controleer alvorens je de loc nu gaat testen, nog eenmaal op kortsluitingen ed. Hieronder de inmiddels aangepaste loc met gedimde LED-verlichting: