Modelspoorwijzer.net

Ombouw Brawa Köf II 2-rail

Ga naar: navigatie, zoeken
Foto: Brawa

Type locomotief: DB KöfII (42502) (Tijdperk 3)

  • Ombouw: analoog naar digitaal
  • Onderdeelnummer: Brawa 42502
  • Railsysteem: 2 rail
  • Schaal: H0 (1:87)
  • Decoder: ESU Locpilot Basic


Korte samenvatting: Dit model wordt voorzien van een ESU Locpilot Basic decoder, een relatief eenvoudige goedkope maar goede decoder. Het makkelijkst is om een model om te bouwen wanneer de producent een digitaal voorbereide versie van de loc aanbiedt. Is die niet beschikbaar, dan zul je zelf een oplossing moeten bedenken voor de plaats van de decoder in de loc. De Brawa 42502 is een van oorsprong analoge versie die dus niet digitaal voorbereid is. In dit geval is er voor gekozen om alle onderdelen in de loc zelf te willen plaatsen.

Uitfrezen voor plaatsen decoder

Als eerste dienen we ruimte te maken voor de decoder. We doen dit door het dak te verwijderen en een stuk van het frame af te frezen. Het gaatje in het dak is niet storend, daar dit zich onder de luchthoorn op het dak bevind. In het machinistenhuis dient nu bovenaan 2 mm weggefreesd of geslepen te worden om de decoder mooi tegen het dak aan te plaatsen. Het dak wordt na montage en testen terug met secondenlijm bevestigd. Bedoeling is dat de figuurtjes weer in het locje komen wanneer de verbouwing klaar is.

Foto: Joannes Vereycken
Voor het frezen
Foto: Joannes Vereycken
Na het frezen
Foto: Joannes Vereycken
Afbramen

We willen niet onze handen openhalen aan de ruwe delen. Vervolgens bramen we de boel dus netjes af met een vijltje. Voorzichtig want de overige lakdelen mogen we niet beschadigen! Je ziet nu dat er aardig wat extra ruimte ontstaat voor het plaatsen van de decoder.

Foto: Joannes Vereycken
Gaatje boren voor de draadjes

Vervolgens boren we een gaatje voor de doorvoer van de draadjes naar de aandrijving van het locje. Dit gaatje is nodig want zo word vermeden dat de vier draadjes, die uitijndelijk vanaf de decoder vertrekken, geplet worden.

Foto: Joannes Vereycken
Decoder passen

We gaan nu de decoder passen. Kijken of we genoeg materiaal van het frame hebben weggehaald. Wanneer dit het geval is zijn we klaar met deze stap. Echter wanneer er te weinig ruimte is zullen we dus opnieuw moeten fresen/slijpen en vijlen.

Foto: Joannes Vereycken
Kap plaatsen

De motor moeten we ontdoen van de aansluitdraadjes en van de ontstoringscondensator. De draden van de decoder zijn lang genoeg om direct op de motor aan te sluiten. In verband met de beperkte ruimte die we hebben, hebben we besloten om de overige draadjes af te knippen. Wanneer je ruimte genoeg hebt in een loc raden wij je echter aan om de draden te laten zitten maar goed af te tapen! De kap plaatsen we nu weer over de motor.

De draden voeren we door de behuizing heen. En sluiten we aan door middel van solderen. Zwart is voor het linker stroomafname kontakt, rood voor de rechte kant. Oranje voor het bovenste contact van motor, grijs voor het onderste contact. Tevens maken we de decoder vast. Dit kan met dubbelzijdig tape of met lijm, gebruik daarbij fotolijm, dit blijft flexibel en maakt het mogeljk de decoder eenvoudig weer te verwijderen.

Wanneer de motor en behuizing op hun plaats zitten is het een kwestie van testen. We zetten de loc op de baan en kijken wat de loc doet. Het kan zijn dat de loc de verkeerde kant op rijdt dan gedacht of in vergelijking met de overige locs. Wissel dan de draden oranje en grijs om. Wanneer alles goed werkt plaatsen we het dak en het personeel weer in de loc. De ombouw is klaar!

Foto: Joannes Vereycken
Klaar!