Modelspoorwijzer.net

Ombouw Fleischmann BR64 2-rail

Ga naar: navigatie, zoeken
Foto: Paul


Type locomotief: DB BR64 (064 389-0) (Tijdperk 4)

  • Ombouw: analoog naar digitaal
  • Onderdeelnummer: Fleischmann 4064
  • Railsysteem: 2 rail
  • Schaal: H0 (1:87)
  • Decoder: ESU Locsound v3.0


Korte samenvatting: Dit model wordt voorzien van een ESU Locsound v3.0 decoder, dwz een decoder die icm met een minispeaker je loc van geluid voorziet. Het makkelijkst is om een model om te bouwen waarvan de producent ook zelf een soundversie aanbiedt. Is die niet beschikbaar, kijk dan of de producent een digitaal voorbereide versie van de loc aanbiedt. Is ook die niet beschikbaar, dan zul je zelf een oplossing moeten bedenken voor de plaats van de decoder en de speaker in de loc. De Fl* BR64 met ond.nr. 4064 is een van oorsprong analoge versie die dus niet digitaal voorbereid is. In dit geval heb ik ervoor gekozen om alle onderdelen in de loc zelf te willen plaatsen. Ook wordt dit model van een rookgenerator voorzien.


Ter aanvulling op de inbouw handleiding van de fabrikant licht ik de volgende punten toe:

  • uitfrezen gewicht voor plaatsen decoder
  • vervangen motorschild
  • vervangen front/sluitsein verlichting door LEDs
  • plaatsen rookgenerator
  • verbeteren stroomafname

Uitfrezen gewicht voor plaatsen decoder.

Voor de ESU loksound V3.0 zijn er gezien de decoder grootte weinig plaatsingsmogelijkheden. Het machinistenhuis wordt grotendeels ingenomen door de moter. Ook onder de kolentender is onvoldoende ruimte. Om de decoder ergens te plaatsen,dient in dit geval een deel van het gewicht uitgefreesd te worden. Het nadeel hiervan is dat het trekgewicht van de locomotief (op hellingen) afneemt. Het voordeel is dat je geen bedrading naar een wagon die dienst doet als huisvesting voor de decoder hoeft te leiden. Opmerking: voor een kleinere decoder is waarschijnlijk wel voldoende ruimte op een andere plek in de locomotief aanwezig.

Foto:Gewicht/decoder (Paul)


Vervangen motorschild.

Van de oudere Fl. locs zijn veel motoren niet geïsoleerd. Dat wil zeggen dat er een rechtstreekse verbinding bestaat tussen de aansluiting op de motor en de linker of rechter aansluiting op de rails. Vaak is ook het chassis hierop aangesloten. Voor het behoud van de decoder zul je al deze aansluitingen tov elkaar moeten isoleren. Één van de eerste handelingen is hier het vervangen van het motorschild. Je kunt natuurlijk ook proberen het motorschild te isoleren. Dat is een keus. Na het verwijderen van de kap begin je met het vervangen van het motorschild. Maak daarvoor de bestaande bedrading los (soldeerbout)en verwijder vervolgens het motorschild.Op de foto zie je het geïsoleerde motorschild. Onder de loc ligt de verwijderde versie. Sluit de bedrading verder aan volgens de handleiding van de decoder.


Foto: motorschilden (Paul)


Vervangen front/sluitsein verlichting door LED's.

De locomotief is standaard voorzien van 2 gloeilampjes voor de frontseinen (rijrichtingsafhankelijk)

Foto:Verlichting voor/achter (Paul)


De wens om de loc ook van een rookgenerator te voorzien, betekent dat er voor de voorste lichtgeleider en het lampje geen plaats meer is. De lichtgeleider voor het hoge frontsein knip je vlak achter de deur van de rookkamer af. Dit echter zodanig dat je er nog een LED op kunt lijmen. Hoewel lijmen niet altijd de voorkeur heeft, heb je een lijm nodig waar lichtgeleiders etc niet wit van uitslaan. (bijvoorbeeld Olba industrielijm)


Foto: rookkamer voor led/rookgenerator (Paul)


Idem voor de onderste lichtgeleider. Als je e.e.a. nauwkeurig uitvoert, past de rookgenerator straks precies boven de LED verlichting en pas ook de kap er overheen.Vergeet niet om de LED's van een voorschakelweerstand te voorzien met de juiste waarde voordat je deze op de decoder aansluit. Dit om te voorkomen dat de LED's voortijdig defect raken.


Foto: led onderste lichtgeleider (Paul)


De LED voor de sluitverlichting komt op dezelfde plaats waar het lampje zat. Een nadeel van deze plaats is de licht uitstraling naar buiten de loc.


Foto: Plaats standaardverlichting (Paul)


Foto: Detailfoto met LED (Paul)


Monteren rookgenerator.

Het monteren van de rookgenerator is op zich niet moeilijk. Voor de BR 64 met kunststof kap en het digitale bedrijf heb ik gekozen voor een rookgenerator van het merk "Seuthe". (nr. 28) De originele schoorsteen heb ik niet kunnen behouden en in zijn geheel verwijderd. Na montage van de nr. 28 tegen de onderzijde van de kap met wat lijm, zie je nauwelijks verschil. De rookgenerator heb ik verder volgens de handleiding van de decoder aangesloten.


Foto: Rookgenerator (Paul)


Verbeteren stroomafname

Na wat testen blijkt dat de 64'er met name in krappe bogen en op wissels zonder gepolariseerd puntstuk af en toe stilvalt door een slechte stroomvoorziening. Na het openen van het onderstel blijkt dat de loc standaard aan slechts één zijde (de 2 achterste aangedreven wielen aan de linkerzijde) stroom afneemt.


Foto: Stroomafname standaard (Paul)


Dat kan dus beter. Zo wordt de voorste stroomafnemer van de aangedreven wielen doorverbonden met de achterste door het solderen van een draadje. Ook heb ik de massaschakelaar is verwijderd. Tussen de voorste assen ("massa") heb ik ook een extra stroomafnemer geplaatst:


Foto: Stroomafname verbeterd (Paul)


Ook de voor- en achterloopas heb ik van extra stroomafnemers voorzien. Hoe dit te realiseren is het beste zien op onderstaande foto:


Foto: Stroomafnemers voor/achterloopas (Paul)


Na al deze ombouwactiviteiten en de laatste controles (op kortsluitingen ed) kan de BR 64 zijn eerste digitale rondjes rijden onder stoom en met geluid!