Modelspoorwijzer.net

Ombouw Fleischmann V60 2-rail

Ga naar: navigatie, zoeken
Foto: Fleischmann

Type locomotief: DB V60 (Tijdperk 3)

  • Ombouw: analoog naar digitaal
  • Onderdeelnummer: Fleischmann 1380
  • Railsysteem: 2 rail
  • Schaal: H0 (1:87)
  • Decoder:


Korte samenvatting: Dit model wordt voorzien van een decoder, een relatief eenvoudige goedkope maar goede decoder. Voor andere of kleinere decoders is deze inbouw wellicht eenvoudiger uit te voeren en kan men het frezen achterwege laten. Het makkelijkst is om een model om te bouwen wanneer de producent een digitaal voorbereide versie van de loc aanbiedt. Is die niet beschikbaar, dan zul je zelf een oplossing moeten bedenken voor de plaats van de decoder in de loc. De Fleischmann is een van oorsprong analoge versie die dus niet digitaal voorbereid is.

De ombouw

Foto: Joannes Vereycken
De kap verwijderd

Wanneer we de kap verwijderen van deze loc valt direct op dat er weinig tot geen plaats is voor de decoder. We zullen dus zelf plaats moeten maken.

Foto: Joannes Vereycken
Gewicht blok aangepast

Het grote loden gewicht aan de rechterkant, oftewel voorkant van de loc, kunnen we eenvoudig van de loc afpakken. Wanneer we hier een stuk afhalen, met de zaag of met de frees, creëren we ruimte voor de decoder. Niet meer van het gewicht afhalen dan nodig is! Het loden gewicht verbetert de rij-eigenschappen van een loc, het zorgt voor druk op de assen. Zo nu en dan passen of er reeds ruimte genoeg vrijgemaakt is. Ook altijd proberen of de kap goed aansluit als de decoder op zijn plek zit.

Foto: Joannes Vereycken
Decoder passen

Wanneer men de ruimte groot genoeg heeft gemaakt voor het plaatsen van de decoder kan men de decoder inbouwen. We plakken de decoder met een stukje dubbelzijdig tape op de vrijgemaakte ruimte. De tape heeft een dubbele werking, het fixeert de decoder en isoleert deze ook gelijk. Aangezien het loden gewicht geleidend is wil je niet dat je decoder daar tegen aankomt. Dit zou kortsluiting veroorzaken en je decoder opblazen.

Foto: Joannes Vereycken
Lampjes aanpassen

Beide lampjes zijn met een vijsje aan het chassis verbonden, de zwarte draden zijn met het + contact bovenaan de motor verbonden, deze knippen we van het + contact los en korten we in.

Foto: Joannes Vereycken
Decoder aangesloten

We gaan nu de overige draden aansluiten. De gele draad solderen we aan het achterste lampje, de witte draad aan het voorste lampje. Daar de lampjes aan 1 kant aan het chassis hangen maken we geen gebruik van de blauwe draad. Wil je toch gebruiken maken van de blauwe draad dan dient men de lampjes volledig te isoleren van het frame. De kant van de lampjes die nu aan het frame hangt komt dan aan de blauwe draad. De zwarte draad moeten we bevestigen aan het frame, we doen dit door deze aan het lampvoetje te solderen. De rode draad solderen we aan de bovenkant van de motor. Vervlgens sluiten we oranje en grijs aan op een aansluiting nabij de koolborstels. De blauwe en groene draad gebruiken we niet dus deze tapen we netjes af zodat ze geen sluitingen kunnen veroorzaken.

Foto: Joannes Vereycken
Klaar om te testen

We tapen nu de draadjes netjes vast. Wanneer dit gedaan is gaan we de loc testen. Branden de lichten goed? Rijd de loc goed om? Wanneer dit alles goed is kunnen we de kap terug plaatsen. Zo niet, dan moeten we de bedrading aanpassen.

Foto: Joannes Vereycken
Rijden maar!