Modelspoorwijzer.net

Ombouw Märklin DB BR81: verschil tussen versies

Ga naar: navigatie, zoeken
k (Ombouw Märklin hernoemd naar Ombouw Märklin DB BR81: Onvolledige paginanaam.)
(geen verschil)

Versie van 14 mrt 2010 om 23:39

Foto: Märklin BR81 Paul


Type locomotief: DB BR81 (81 002) (Tijdperk 3)

  • Ombouw: Allstrom naar gelijkstroom motor (digitaal)
  • Onderdeelnummer: Märklin 29185
  • Railsysteem: 3 rail
  • Schaal: H0 (1:87)
  • Decoder: ESU Lopi v3.0

Korte samenvatting: Ook zo'n pruttelende Märklin loc op je baan die niet vooruit te branden is bij lage snelheden en daarbij ook nog eens hoop herrie maakt? Dit model heeft dat ook. Maar het kan dus beter! Oorzaak is de ietwat verouderde Allstrom motor die door een Delta decoder wordt aangestuurd. Om de rijeigenschappen te verbeteren wordt de "wisselstroom" motor van deze loc omgebouwd naar een gelijkstroom motor die veel mooier en beter te regelen is met een goede decoder. Omdat het een zware rangeerloc is, wil ik in een later stadium ook nog digitale koppelingen inbouwen. Omdat de lamp van het sluitsein na de ombouw niet meer past, vervang ik de lampjes door LED's.

  • demonteren motorschild/schijfcollector
  • verwijderen oude Delta decoder
  • verwijderen oude magneet
  • vervangen front/sluitsein verlichting door LED's

Demonteren motorschild/schijfcollector

Na het losdraaien van de metalen kap (1 schroef) wordt het inwendige van de loc zichtbaar. Van links naar rechts zie je respectievelijk het frontsein,de delta decoder, het motorschild, de magneet met veldspoel en het lampje van het sluitsein. De condensator die de onderste motoraansluiting met het chassis van de loc verbindt, moet verwijderd worden!

Foto: Märklin BR81 Paul


Verwijderen oude Delta decoder

Door het verwijderen van de oude Delta decoder ontstaat er plaats voor de ESU lopi V3.0. Deze komt dus op de plaats van de oorspronkelijke decoder. Van de ESU- decoder verwijder je ook de 8 polige NEM-stekker.

Verwijderen oude magneet

Het ombouwen van de wisselstroommotor naar gelijkstroom is erg eenvoudig. Het klinkt moeilijker dan het is. Met de inbouw van een permanente magneet heb ik eigenlijk de belangrijke stap in de ombouw van dit type motor al gemaakt. De oude magneet met veldspoel wordt vervangen door een permanente magneet. (Hamo) De schijfcollector (rotor) en het motorschild blijven behouden en worden niet vervangen.

Vervangen front/sluitsein verlichting door LED's

(wordt na Rail 2010 vervolgd) \