Modelspoorwijzer.net

Ombouw Märklin mP 3000

Ga naar: navigatie, zoeken
Foto: Märklin

Type locomotief: NS MP 3000 () (Tijdperk 3)

  • Ombouw: 3 rail analoog naar 2 rail digitaal
  • Onderdeelnummer: Märklin 3386, 3388, 33891, 3389, 37892
  • Railsysteem: 2 rail
  • Schaal: H0 (1:87)
  • Decoder: alle decoders met NEM-stekker


Korte samenvatting: Daar de markt verzadigd is met modellen in 3 rail, gaan we dit treinstel ombouwen naar een 2 rail versie. De 2-railversie is overigens ook vanaf fabriek uit onder de naam HAMO nog gewoon te koop op beurzen. Bijdeze ombouw passen we de assen aan, tevens upgraden we de motor. Daarnaast maken we de verlichtingsprintjes klaar voor digitaal gebruik. Voor het gemak in de toekomst bouwen we de trein digitaal maar dan met NEM-aansluiting.

De ombouw

Als eerste nemen we de kap van de Motorpost af, door de 3 kruiskopschroeven die de kap vasthouden vanonderaf los te schroeven. voor het gemak gebruik we hierbij een doosje om alle losse onderdelen in te bewaren. Leg de kap terzijde op een plek die je niet gaat gebruiken, er is niks erger dan telkens weer iets te moeten verschuiven.

Foto: Patrick Zoetemelk

We beginnen met de wielen: Demonteer de sleper en doe ze samen met de schroef in het doosje. Schroef van alle twee draaistellen de kunstof draaistelramen af. Let op: bij de sleperkant zit er nog een rode draad aan, desoldeer deze. Schroef het motorloze draaistel los en demonteer de wielen. Neem hiervoor als vervanger de wielen van Trix art.Nrs: 212807 (2x) en de 379570 (2x) en voor de contactsleper de Marklin art.nr: 222290


Foto: Patrick Zoetemelk
Foto: Patrick Zoetemelk

We demonteren nu het losse tandwiel van de as. Deze bewerking doen we 2 maal.

Foto: Patrick Zoetemelk

We monteren nu de 2 assen terug met de 2 ander wielflenzen zodat de isolatie boven zit als op de foto aangegeven met "deze kant".

Foto: Patrick Zoetemelk

Nu is de tijd om het draaistel terug te monteren aan het chassis. Breng het kunstof draairaam weer aan, vergeet niet om de rode draad weer vast te solderen. Nu kun je het wielcontact aanbrengen met de contacten aan de geïsoleerde kant.


Wordt nog aan gewerkt!!