Modelspoorwijzer.net

Ombouw Roco 2-rail BR 200 101

Ga naar: navigatie, zoeken
Foto: V200 101 (Paul)


Type locomotief: BR 200 (V200 101)

  • Ombouw: 2-rail analoog naar 2-rail digitaal
  • Onderdeelnummer: Roco 62844
  • Tijdperk III
  • Railsysteem: 2-rail
  • Schaal: H0 (1:87)
  • Decoder: ESU Loksound V3.5
Korte samenvatting:

Dit 2- railmodel van Roco is digitaal voorbereid. Het model is standaard af fabriek geschikt voor het 2-rail gelijkstroom systeem. Om het model geschikt te maken voor het 2-rail DCC-systeem, zijn geen aanpassingen aan de locomotief noodzakelijk. Er hoeft alleen een decoder te worden geplaatst. Deze locomotief voorzie ik van een ESU loksound decoder. Voor de inbouw van de speaker en de kap onder de print in de loc. zijn wat kleine aanpassingen aan de speakerkap noodzakelijk. Hierbij een overzicht van de noodzakelijke aanpassingen voor deze locomotief. Opmerking: Van dit model is ook een soundversie af- fabriek leverbaar. (62845)


Overzicht aanpassingen:

  • Inbouwen van de speaker voor het geluid

Deze locomotief is eenvoudig te digitaliseren en te voorzien van een decoder met speaker. Hoewel het niet duidelijk in de handleiding staat, is de kap door het naar buiten draaien van 4 nokken eenvoudig los te klikken. Zie voor de locatie van één van de 4 nokken de plaats op foto:


Foto: Onderzijde V200 (Paul)


Na het verwijderen van de kap wordt de print zichtbaar met daarop een aansluiting voor een 8-polige NEM-stekker. (rechts)


Foto: Print V200 (Paul)


Bovenop de print plaats ik straks de decoder. Maar eerst monteer ik de speaker.Voor het plaatsen van de speaker dien je eerst de 4 schroeven waarmee de print bevestigd is, los te draaien. Daarna kun je de print voorzichtig opzij schuiven. Aan beide zijden van de print is ruimte in het chassis om een speaker te monteren. Ik heb de speaker aan de voorzijde (front) geplaatst. De standaard speaker die ESU bij de loso decoder levert, heeft een diameter van 23mm. Dat is te groot. Wel passend is de ESU 50441 luidspreker. Deze heeft een diameter van 20mm. Even de draadjes om solderen en klaar. De bijgeleverde drukkap is echter te hoog en past niet onder de print:


Foto: Te hoge drukkap (Paul)


Om de kap passend te maken, heb ik er de bovenkant afgeslepen. Daarna een "verlaagd" plafond gemonteerd waarna de kap past onder de print. Als je dit niet wilt doen op deze manier, zijn zowel de drukkap als de speaker bij Roco te verkrijgen. (ond.nr. drukkap: 125398 ond.nr. speaker: 124776)


Foto: Aangepaste drukkap (Paul)


Na het monteren van de print, bevestig je de decoder met een klein stukje dubbelzijdige plakkende tape op de print. Dit zoals aangegeven op onderstaande foto. De bedrading kun je netjes bij elkaar houden door er een klein stukje isolatie tape over te plakken. NB: let goed op dat de paarse draad niet gaat "zwerven". Dit om kortsluitingen of erger te voorkomen.


Foto: plaats decoder (Paul)


Als alles correct is aangesloten, kan de loc getest worden op bijvoorbeeld een programmeerspoor. Afhankelijk van type loksound decoder, dient het geluid nog geladen te worden met de ESU- lokprogrammer. Hierna kan de loc zo nodig verder getest worden. Uiteraard is het mogelijk om de loc op dezelfde wijze van een gewone lokdecoder (dwz zonder geluidsfuncties en speaker) te voorzien. In de toekomst pas ik de sluitverlichting van deze loc nog aan. Ook voeg ik nog de machinist toe waarbij ook de cabine verlichting natuurlijk niet mag ontbreken.