Modelspoorwijzer.net

Ombouw Roco NS2400

Ga naar: navigatie, zoeken
Foto: Sander Lageveen

Type locomotief: NS 2400 (Tijdperk 3/4)

  • Ombouw: digitaal, CV programmering
  • Artikelnummer: Roco 62790
  • Railsysteem: 2 rail
  • Schaal: H0 (1:87)
  • Decoder: Zimo MX633R


Korte samenvatting: Deze loc is omgebouwd van 2 rail analoog naar een 2 rail digitaal versie zodat we met deze loc voortaan digitaal kunnen rijden, tevens zitten er wat extra dingen in welke ik hier kort zal beschrijven, dit verslag is puur voor het programmeren van de Zimo MX633R.

Ingrediënten in deze loc

Naast een Zimo decoder zitten er in deze loc verlichtingsprintjes voor een 2400 van Digikeijs in. Tevens heb ik onder de zwaailichten een LED geplaatst en bedraad. Daarnaast heb ik in de cabine ook 2 LED's aangebracht, deze dienen voor cabineverlichting. De loc is voorzien van 2 automatische Profi-koppelingen van Fleischmann. Ook heb ik zoals op de foto te zien is een machinist in de loc gezet.

Ombouw van de loc

Verlichtingsprintjes

Eerst bouwen we de verlichtingsprintjes in beschreven zoals in de handleiding van Digikeijs. We zorgen dat we met deze printjes frontseinen (omgekeerde L), sluitseinen en rangeerseinen hebben, dit doe je aan de hand van een aantal solderingen zoals omschreven in de Digikeijs handleiding. We sluiten alles aan zoals beschreven echter aansluiting 3 van deze printjes sluiten we nog niet aan. Dit komt in een later stadium.


Zwaailichten en cabineverlichting voorbereiden

Ook de zwaailichten in de kap bereiden we voor evenals de 2 LED's in de cabine.


Decoder inpluggen

We pluggen de decoder in de loc.

Aansluiten decoder

De aan te sluiten volgorde is belangrijk aangezien op bepaalde functie-uitgangen bepaalde functies niet werken! We veranderen de aansluiting van de groene draad op de decoder. De groene draad solderen we los van de decoder en sluiten we weer aan op het aansluitpad van Fu-Ausgang FA8. Dit omdat we op Fu-Ausgang FA7 en FA8 alleen verlichting aan of uit kunnen schakelen en verder geen andere (combinatie) functies mogelijk zijn.

De decoder sluiten we verder als volgt aan:

Functie Draad kleur
Frontsein lange huif (voorkant) Wit
Frontsein korte huif (achterkant) Geel
Sluitsein korte huif (achterkant) *
Automatische koppeling lange huif (voorkant) *
Automatische koppeling korte huif (achterkant) *
Zwaailicht lange huif (voorkant) *
Zwaailicht okrte huif (achterkant) *
Cabine *
Rangeersein Groen
  • = eigen draadkleur kiezen!