Modelspoorwijzer.net

Perron: verschil tussen versies

Ga naar: navigatie, zoeken
(Eilandperron)
Regel 13: Regel 13:
 
=='''Eilandperron'''==
 
=='''Eilandperron'''==
  
 +
De naam zegt het al een beetje. Het perron vormt een eiland tussen de sporen.
  
 
[[Categorie:Infrastructuur]]
 
[[Categorie:Infrastructuur]]
  
 
Wordt nog aan gewerkt!
 
Wordt nog aan gewerkt!

Versie van 24 jul 2010 om 19:54

Een perron is een verharding aan de zijkanten van stationssporen om passagiers van treinen makkelijk te kunnen laten in- of uitstappen. De verharding bestaat meestal uit beton of straatwerk als tegels. In het buitenland is dit echter niet altijd het geval, hier vind je ook ge-asfalteerde perrons en/of perrons gemaakt van steengruis.

Perronhoogte

De hoogte van een perron in Nederland is 84 centimeter. Dit wordt gemeten vanaf bovenkant perron tot bovenkant spoorstaaf. In grote gedeelten van Europa wordt echter 76 centimeter als maat gehanteerd. Door nieuwe Europese regelgeving is vastgelegd dat de perrons nu ook in Nederland aan een hoogte van 76 centimeter moeten voldoen.

Zijperron

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: www.stationsweb.nl
Station Enschede Drienerlo

Overal ter wereld vind je perrons langs het spoor zowel aan de zijkanten van het spoor als er tussen, zogenaamde eilandperrons. Bij de meeste haltes vinden we een zijperron. Meestal vind je zijperrons aan de vrije baan zoals men dat noemt. Zijperrons hoeven niet per definitie recht tegen over elkaar te liggen, voorbeelden hiervan zijn Almelo de Riet en Hengelo Oost, ook kunnen ze op verschillende manieren bereikbaar zijn, zoals via een gelijkvloerse oversteek van de sporen. Dit gebeurt over het algemeen met beveiliging van slagbomen of door een tunnel zoals bij station Enschede Drienerlo het geval is.

Eilandperron

De naam zegt het al een beetje. Het perron vormt een eiland tussen de sporen.

Wordt nog aan gewerkt!