Modelspoorwijzer.net

Perron: verschil tussen versies

Ga naar: navigatie, zoeken
(Perronhoogte)
Regel 2: Regel 2:
 
De verharding bestaat meestal uit beton of straatwerk als tegels.
 
De verharding bestaat meestal uit beton of straatwerk als tegels.
 
In het buitenland is dit echter niet altijd het geval, hier vind je ook ge-asfalteerde perrons en/of perrons gemaakt van steengruis.
 
In het buitenland is dit echter niet altijd het geval, hier vind je ook ge-asfalteerde perrons en/of perrons gemaakt van steengruis.
 +
Perrons zijn overkapt, soms geheel, soms gedeeltelijk.
  
 
=='''Perronhoogte'''==
 
=='''Perronhoogte'''==

Versie van 7 aug 2010 om 15:38

Een perron is een verharding aan de zijkanten van stationssporen om passagiers van treinen makkelijk te kunnen laten in- of uitstappen. De verharding bestaat meestal uit beton of straatwerk als tegels. In het buitenland is dit echter niet altijd het geval, hier vind je ook ge-asfalteerde perrons en/of perrons gemaakt van steengruis. Perrons zijn overkapt, soms geheel, soms gedeeltelijk.

Perronhoogte

De hoogte van een perron in Nederland is 840mm. Dit wordt gemeten vanaf bovenkant perron tot bovenkant spoorstaaf. In grote gedeelten van Europa wordt echter 760mm als maat gehanteerd. Echter zijn perronhoogtes nog altijd heel divers. Zo kennen we in Duitsland bijvoorbeeld ook nog perrons (Bahnsteig) met hoogtes van minimaal 380mm tot 960mm. In Zwitserland is dit nog weer anders, hier kent men bij normale spoorbreedte een hoogte van 550mm en bij smalspoor is dit 350mm.

Door nieuwe Europese regelgeving is vastgelegd dat de perrons nu ook in Nederland aan een hoogte van 76 centimeter moeten voldoen. De aanpassing van de perronhoogte moet zorgen dat er een gelijkvloerse instap in de trein mogelijk is. Dit om te zorgen voor een betere toegankelijkheid.

Perronlengte

Perrons kennen we in verschillende lengtes. De grotere stations hebben meer perronlengte. Aan de hand van deze lengte wordt de maximale lengte van een trein voor dat perron bepaald. Perrons vanaf 160 meter lengte is geen uitzondering, dit in verband met de treinen en/of treinstellen, die tegenwoordig erg lang zijn.

Perronbreedte

Voor de breedte kennen we in Nederland eigenlijk geen maximum. Wel zijn er veiligheidseisen opgesteld, deze eisen geven aan dat een perron 2250mm breed moet zijn. Zijn er echter ook nog banken en dergelijke op het perron aanwezig dan moet de breedte 3000mm worden.

Zijperron

Foto: www.stationsweb.nl
Station Enschede Drienerlo

Overal ter wereld vind je perrons langs het spoor zowel aan de zijkanten van het spoor als er tussen, zogenaamde eilandperrons. Bij de meeste haltes vinden we een zijperron. Meestal vind je zijperrons aan de vrije baan zoals men dat noemt. Zijperrons hoeven niet per definitie recht tegen over elkaar te liggen, voorbeelden hiervan zijn Almelo de Riet en Hengelo Oost, ook kunnen ze op verschillende manieren bereikbaar zijn, zoals via een gelijkvloerse oversteek van de sporen. Dit gebeurt over het algemeen met beveiliging van slagbomen of door een tunnel zoals bij station Enschede Drienerlo het geval is.

Eilandperron

Foto: Geert Smulders
Eilandperron station Eindhoven

De naam zegt het al een beetje. Het perron vormt een eiland tussen de sporen. In Nederland kom je op verschillende plaatsen eilandperrons tegen, goede voorbeelden van stations met een eilandperron zijn onder andere station Hengelo, Den Haag Holland Spoor en Maassluis. De perrons zijn te bereiken via een tunnel, brug of een spoorwegovergang. De stations zijn door de eilandperrons overzichtelijker voor reizigers omdat bij dergelijke perrons kan worden volstaan met één ingang voor passagiers.


Perrons in model

Foto: Sander Lageveen
Perron in model

Elke grote fabrikant heeft wel perrons in zijn of haar assortiment zitten. Je kan verschillende soorten krijgen. Meestal zijn deze perrons duits georiënteerd. Ook kan je prima zelf aan de slag om peroons te maken, een dikke plank geeft al een redelijk resultaat. Tevens zijn er mogelijkheden om bijvoorbeeld door middel van styreen perrons te maken. Je bent dan aangewezen op je eigen handigheid maar krijgt wel een uniek perron.

Wordt nog aan gewerkt!