Modelspoorwijzer.net

Railhobby

Ga naar: navigatie, zoeken
Titel | Railhobby
Frequentie 10x per jaar
Uitgever Ashja Bosboom-Fetvaciyan
Uitgeverij Scala Publishing BV

Railhobby is het Nederlandse lijfblad voor spoorweg- en modelspoorhobbyisten. Deze combinatie is de kracht van Railhobby. Het blad behandelt tien keer per jaar het verleden, heden en toekomst van modelspoor en spoorwegen in binnen- en buitenland. Tevens bevat het vaste rubrieken zoals materiaalbesprekingen, museumnieuws, vitrine, forum en posters. Daarnaast komen er regelmatig diverse evenementen aan bod. Railhobby verschijnt zowel op papier als 100% identiek online, met vele extra’s zoals foto’s, links en downloads. Tevens kunnen lezers hun kennis en de hobby met elkaar delen via de online community.

De geschiedenis van Railhobby

Railhobby bestaat 32 jaar en heeft dus een aanzienlijke geschiedenis.

Voordat Railhobby werd opgericht in 1978 waren er twee tijdschriften op gebied van spoorweg en modelspoor, één voor spoorhobbyisten (Miniatuurbanen) en één voor algemene modellenhobbyisten (De Modelbouwer). Laatstgenoemde wordt uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Modelbouwers en bestaat nog steeds. Miniatuurbanen is opgericht in 1948 en richtte zich vooral op de modelspoorhobbyisten. Het blad is in 2004 opgegaan in Railhobby, wat nog te zien is aan het logo in de colofon van Railhobby.

Mede door de inzet van de twee redacteuren van Miniatuurbanen, Paul Kleyer en Henk van Willigenburg, is Railhobby ontstaan. Beide redacteuren hebben gezocht naar een uitgever die hun concept in de vorm van een tijdschrift wilde uitgeven. Vervolgens is in 1978 Koninklijke Tijl Zwolle de eerste uitgever geworden van Railhobby.

De eerste Railhobby had een omvang van 36 zwart-wit pagina’s waarbij alleen de cover in kleur was geprint. In 1988 is Koninklijke Tijl opgekocht door Wegener, nu bekend als Koninklijke Wegener NV. Wegener was een uitgever van dagbladen en niet van tijdschriften. Toch is Railhobby jarenlang in het bestand gebleven, mede door de relatief weinige inspanningen die Wegener moest verrichten voor Railhobby.

Uiteindelijk besloot Wegener alle tijdschriften af te stoten, waaronder ook Railhobby. Het tijdschrift is in 2000 aangeboden aan Uitgeverij Scala BV waarvan de uitgever, Mik Fetvaciyan, in het verleden bij Wegener ook de uitgever was van Railhobby. Vanaf april 2000 kan Uitgeverij Scala BV zich de officiële uitgever van Railhobby noemen.

Sinds 2005 verschijnt Railhobby zowel op papier als identiek online met een archief vanaf 2001. Uitgeverij Scala BV is hiermee de eerste uitgever in Nederland die haar tijdschriften zowel op papier als identiek online uitgeeft. Abonnees krijgen kosteloos toegang tot het digitale archief, dat teruggaat tot 2001. Bovendien bevat een online uitgave extra’s zoals foto’s, tekst, films en links. De website is vervolgens uitgebreid tot een online community waar lezers sinds 2009 hun kennis en hobby met elkaar kunnen delen door middel van de zogenaamde coupés.

Ashja Bosboom-Fetvaciyan richt naast Uitgeverij Scala BV het bedrijf Scala Publishing op. Inmiddels is Railhobby in 2010 haar 33ste jaargang ingegaan onder de uitgever Scala Publishing BV.

Externe links

Railhobby