Modelspoorwijzer.net

Roco Multimaus

Ga naar: navigatie, zoeken
Multimaus
Multimaus.JPG
Algemene informatie
Display LCD
Rijregelaar ja 1x draaiknop
Voedingsspanning 18V~ 36/40VA trafo
Programmeerspoor nee
Protocollen
DCC ja
Motorola oud nee
Motorola nieuw nee
MFX nee
Selectrix nee
FMZ nee
PC interface
RS-232 nee
USB nee
Ethernet (netwerk) nee
Communicatie
Loconet nee
XpressNet ja
I2C nee
Terugmelding
S88 nee
S88-N nee
RS-bus nee

Beschrijving

De Multimaus van Roco wordt op fora vaak afgekort tot MM. De MM is een centrale waar je beperkt dingen mee kunt aansturen. Zo heeft de MM aansluitingen voor een trafo, rails en voor XpressNet.

De MM spreekt alleen DCC en is dus ook alleen geschikt om locdecoders of wisseldecoders met dit protocol aan te sturen. De keuze van de daardoor te kiezen digitale onderdelen is daarmee beperkt, echter hoeft dat geen belemmering te zijn gezien het aanbod van decoders geschikt voor DCC. De voeding van een MM voor optimaal gebruik bestaat uit een transformator van 40VA 18V. Het volledige pakket van de MM bestaat uit een handregelaar, versterker en de trafo.

Computer besturing

Met de Multimaus is het ook mogelijk de modelbaan via de computer te besturen en te automatiseren. Hiervoor zijn de volgende mogelijkheden verkrijgbaar.

Foutmeldingen

Algemeen

Probleem Oplossing(en)
Locs reageren allemaal op hetzelfde adres. Ook wanneer men deze een ander adres geeft. De Roco Multimaus heeft geen programmeerspoor. Voor het programmeren zijn er twee mogelijkheden:
  1. Met de standaard instellingen is het zo dat wanneer je één loc wilt programmeren, dat alleen deze loc op de baan mag staan. Staan er meerdere locs op de baan dan programmeer je alle locs die het ingestelde adres hebben.
  2. Een andere oplossing is om de Multimaus in de modus "Programming On Main" of POM te zetten. Je kunt dan alle locs op de baan laten staan en de te programmeren loc via de Multimaus selecteren. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat alle loc decoders al verschillende adressen hebben gekregen.
Multimaus slaat vast of geeft problemen na aansluiten en invoeren van locs in slave-multimause. Dit kan gebeuren als de gegevens van de ingevoerde locs in de muizen onderling niet overeenkomen. Een mogelijke oplossing daarvan is het klonen van de loc-database in de master muis naar de slave muis (muizen). Hoe je dat kan doen staat beschreven in de handleiding (pag. 19, punt 1.5 en 1.6)
Na Reset van de Multimaus geeft deze de foutmelding "P" en een cursor rechts in het scherm. Voer achter de "P" allemaal nullen ("0") in en bevestig dit met de "OK"-toets

Meldingen in display

Onderstaande tabel is een aanvulling op de tabel welke reeds te vinden is in de handleiding.

Probleem Oplossing(en)
ERR 13 Er is geen XpressNet-master gevonden. Dit kan naast de in de handleiding vermelde mogelijke oplossing ook veroorzaakt worden door een overbelaste of defecte booster. Wanneer namelijk de XpressNet spanning onder de 12 a 12,5V zakt door b.v. overbelasting, dan wordt deze melding ook op enkel een aangesloten master weergegeven en kan de MultiMaus in een 'reboot' cyclus blijven hangen.

Externe links