Modelspoorwijzer.net

Schoonmaken: verschil tussen versies

Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Schoonmaken, oftewel onderhoud plegen, is essentieel voor het optimale en plezierige gebruik in deze hobby. De rails, wielen, omgeving van de baan, de motor alles dien…')
 
(Railgum)
Regel 12: Regel 12:
  
 
==='''Railgum'''===
 
==='''Railgum'''===
Met een railgum, welke [http://www.roco.at Roco] in zijn assortiment heeft,
+
Met een railgum, welke [http://www.roco.co.at Roco] in zijn assortiment heeft,

Versie van 16 mrt 2010 om 12:26

Schoonmaken, oftewel onderhoud plegen, is essentieel voor het optimale en plezierige gebruik in deze hobby. De rails, wielen, omgeving van de baan, de motor alles dient vroeg of laat schoon gemaakt te worden. In dit artikel de verschillende manieren hoe je dit zou kunnen doen.

Omgeving schoonmaken

Schoonmaken van de omgeving waarin je baan staat gebeurd op de gebruikelijke manier, denk hierbij aan afstoffen met een stofdoek en stofzuigen. Wanneer we echter in de buurt komen van de modelspoorbaan moeten we toch andere middelen gaan gebruiken. Stofzuiger is eigenlijk te grof en een stofdoek blijft overal achterhangen met alle schade tot gevolg.

Huisjes schoonmaken

De huisjes maken we niet schoon met een doek, zouden we dit wel doen dan blijven we hangen in de kleine details als antennes, buitenlampjes enzovoorts. We kunnen de huisjes eenvoudig afstoffen met een soepele verfkwast. Je kan hier prima mee in de randjes komen en dus vrijwel alle stof eenvoudig verwijderen.

Baan schoonmaken

Stofzuiger

Om de baan schoon te maken kunnen we de grove stof verwijderen door middel van een stofzuiger. Aangezien we bang zijn dat kleine details in de stofzuiger schieten kan men een panty over de zuigmond trekken. Alle kleine details blijven keurig netjes in deze panty hangen zodat men ze later terug kan plaatsen en niet voorgoed kwijt is.

Railgum

Met een railgum, welke Roco in zijn assortiment heeft,