Modelspoorwijzer.net

Schoonmaken

Ga naar: navigatie, zoeken

Schoonmaken, oftewel onderhoud plegen, is essentieel voor het optimale en plezierige gebruik in deze hobby. De rails, wielen, omgeving van de baan, de motor alles dient vroeg of laat schoon gemaakt te worden. In dit artikel de verschillende manieren hoe je dit zou kunnen doen. Een goede schone baan zorgt voor een goede stroomafname en die is nou juist belangrijk!

Omgeving schoonmaken

Schoonmaken van de omgeving waarin je baan staat gebeurd op de gebruikelijke manier, denk hierbij aan afstoffen met een stofdoek en stofzuigen. Wanneer we echter in de buurt komen van de modelspoorbaan moeten we toch andere middelen gaan gebruiken. Stofzuiger is eigenlijk te grof en een stofdoek blijft overal achterhangen met alle schade tot gevolg.

Huisjes schoonmaken

De huisjes maken we niet schoon met een doek, zouden we dit wel doen dan blijven we hangen in de kleine details als antennes, buitenlampjes enzovoorts. We kunnen de huisjes eenvoudig afstoffen met een soepele verfkwast. Je kan hier prima mee in de randjes komen en dus vrijwel alle stof eenvoudig verwijderen. Gebruik hier gewoon de meest simpele soepele hobby kwast voor. Zoek eens in de goedkopere winkels als Aldi, Lidl of Action.

Baan schoonmaken

Stofzuiger

Om de baan schoon te maken kunnen we de grove stof verwijderen door middel van een stofzuiger. Aangezien we bang zijn dat kleine details in de stofzuiger schieten kan men een panty over de zuigmond trekken. Alle kleine details blijven keurig netjes in deze panty hangen zodat men ze later terug kan plaatsen en niet voorgoed kwijt is.

Railgum

Afbeelding: modeltreinmarkt.nl
Railgum

Met een railgum, welke ondermeer Roco in zijn assortiment heeft, kan je snel maar eenvoudig de rails schoonmaken door simpelweg over de rails te wrijven. Je maakt nu de bovenkanten van de spoorstaven schoon. Hierop zal de wielband van een as lopen en heeft zo dus een schoon oppervlak om overheen te rijden.

Wasbenzine

Om de rails schoon te maken kan men ook gebruik maken van een doek met wasbenzine erop. Neem hiervoor geen stoffendoek maar bijvoorbeeld een katoenendoek. Even over de spoorstaven poetsen en schoon is de rails weer. Wasbenzine is bij verfzaken of bouwmarkten te koop.

Schoonmaakwagen

Schoonmaakwagens zijn er eigenlijk in drie varianten. Zo heb je de wagens die gewoon de spoorstaven schoon wrijven/poetsen, de stofzuigers, de polijstwagens. Alle varianten kunnen ingezet worden voor alle soorten aansturing, dus voor wisselstroom, gelijkstroom, 2 rail en 3 rail.

Wrijf/poetswagens

Afbeelding: Paul Delcour
Schoonmaakwagen Roco

Er is tegenwoordig ook een moderne manier van schoonmaken. Dit kan door gebruik te maken van een schoonmaakwagen. De bekende merken zoals Fleischmann en Roco hebben deze in hun assortiment. De wagens zien eruit als gewone wagens en kunnen dus gewoon in de reguliere treinen meerijden. Er is wel degelijk verschil met gewone wagens, onder de Roco schoonmaakwagen bevindt zich een soort van railgum welke over de spoorstaven wrijft. Onder de Fleischmannwagen zitten roterende viltjes die zo de spoorstaven poetsen.

Stofzuigers

Afbeelding: Dapol
Stofzuiger/polijstwagen Dapol

Daarnaast hebben we ook de beschikking over stofzuigers ingebouwd in wagens. Dapol en LUX. Ook deze kan je gewoon mee laten rijden in je trein. Ze zuigen bijna al het vuil langs en binnen de spoorstaven op zodat het niet in de motoren van de treinen kan komen.

Polijstwagens

Een polijstwagen slijpt een minimaal stukje van de spoorstaven af. Waardoor de bovenkanten van de spoorstaven mooi schoon worden. Je kan het niet vergelijken met een railgum, polijsten is nog net iets beter dan alleen gummen.

Wielen schoonmaken

--> wordt aan gewerkt!