Modelspoorwijzer.net

Seinstelsel Duitsland

Ga naar: navigatie, zoeken
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: Bjorn v/d Meulen
Een Hl-sein op station Berlin Lichtenberg

Klassieke seinstelsel

Dit stelsel bestaat uit verschillende soorten seinen, die ieder hun eigen vorm hebben. Er zijn hoofdseinen, voorseinen en rangeerseinen.

Hoofdsein

Hoofdseinen kunnen maximaal drie seinbeelden laten zien. Binnen deze groep bestaan er drie subgroepen, namelijk hoofdseinen met één arm, met twee mechanisch gekoppelde en met mechanisch ongekoppelde armen. Hoofdseinen met één arm kunnen twee beelden laten zien, namelijk arm horizontaal en arm diagonaal omhoog(onveilig en veilig). Deze seinen worden vaak gebruikt als uitrijsein waarbij er geen wissels afbuigend worden bereden, en dus met maximale snelheid kunnen worden bereden. Hoofdseinen met gekoppelde armen kunnen ook twee seinbeelden laten zien, namelijk bovenste arm horizontaal en onderste arm verticaal en twee armen diagonaal omhoog(resp. onveilig en vertrekken met maximaal 40 km/h). Deze seinen worden vaak als uitrijseinen bij zijsporen gebruikt, omdat het aansluitwissel, dat in afgebogen stand staat, met maximaal 40 km/h mag worden bereden. Hoofdseinen met ongekoppelde armen kunnen drie standen laten zien, namelijk bovenste arm horizontaal en onderste arm verticaal, bovenste arm diagonaal omhoog en onderste arm verticaal en twee armen diagonaal omhoog (onveilig, veilig en vertrekken met 40 km/h). Deze seinen werden onder andere gebruikt als inrijseinen, omdat er de mogelijkheid bestond de wissels daarna zowel rechtdoor (met maximaal toegestane snelheid) als afgebogen (dus met 40 km/h) te berijden.

Voorsein

Naast de hoofdseinen zijn er ook voorseinen, die de stand van het hoofdsein aangeven. Deze seinen bestaan uit een beweegbare oranje cirkel met een zwarte en witte band eromheen, soms aangevuld door een beweegbare pijl. Deze seinen kunnen maximaal drie standen laten zien, namelijk een verticaal staande schijf (hoofdsein staat op onveilig), een horizontaal liggende schijf (hoofdsein staat op veilig) en een verticaal staande schijf met een diagonaal staande pijl (hoofdsein staat op maximaal 40 km/h).

Rangeersein

Ook zijn er nog rangeerseinen. Dit zijn vaak zwarte kasten met een witte cirkel in het midden, en een zwarte balk door deze cirkel. Deze seinen kunnen twee standen laten zien, namelijk balk horizontaal (rangeren verboden) en balk diagonaal (rangeren toegestaan)

Lichtsein

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: Bjorn v/d Meulen
Een Ks-sein op station Berlin Ostbahnhof

Tegenwoordig zijn er, naast een nog vrij groot aantal armseinen dat er nog staat, vooral lichtseinen in gebruik in Duitsland. Door de scheiding in West-Duitsland en Oost-Duitsland zijn er twee verschillende systemen ontstaan, namelijk het H/V-systeem (West) en het Hl-systeem (Oost). Sinds een aantal jaren is er ook een nieuw systeem: het Ks-systeem.

Het H/V-systeem is ontwikkeld in de jaren twintig. Aanvankelijk werden hier eerst armseinen in toegepast, later kwamen er ook lichtseinen bij. De hoofdseinen kunnen vele seinbeelden tonen, zoals passeren met 40 km/h (groen-geel), rangeren toegestaan (een rode en twee witte lampen).

Voorseinen in dit systeem kunnen drie seinbeelden laten zien : geel-geel (hoofdsein is onveilig), groen-geel (hoofdsein passeren met 40 km/h) of groen-groen (hoofdsein staat op veilig). Soms zijn ze aangevuld met een witte lamp. Als deze aan is, betekent het dat dit sein dient als een herhalingssein van het voorsein.

Het Hl-systeem werd in de vijftiger jaren ontwikkeld. Ze kunnen meer seinbeelden laten zien dan het H/V-systeem, onder andere door een seinbalkje onder het hoofdscherm.

Het voorsein kan verschillende seinbeelden weergeven, onder andere groen (hoofdsein veilig) en geel (hoofdsein onveilig).

Het Ks-systeem (Ks staat voor Kombinationssignale, combinatiesignale) combineren voorsein en hoofdsein.

Externe links