Modelspoorwijzer.net

Transfers verwerken

Ga naar: navigatie, zoeken

Transfers, de meesten zullen er vast wel eens van gehoord hebben, en misschien ook wel mee gewerkt hebben. Maar voor wie nieuw is met deze techniek, of misschien opzoek is naar tips/trucks over het verwerken van transfers volgt hier een beschrijving die misschien wel handig zou kunnen zijn.

Wat zijn transfers precies?

Transfers zijn afbeeldingen/teksten die in spiegelbeeld op een draag vel zijn gedrukt. Waarom in spiegelbeeld hoor ik iemand denken, dit is omdat de tekst of afbeelding met de goede kant op het draag vel zit, dus als je het schut vel verwijderd dan kijk je tegen de 'plak kant' aan, deze kant hecht zich aan het model. Als dan na het het opbrengen het draag vel verwijderd wordt, dan staat de afbeelding of tekst goed op het model afgebeeld.

Transfers zijn niet het zelfde als decals. Tussen deze twee soorten van opschriften zitten nog al wat verschillen. De manier van opbrengen is bijvoorbeeld verschillend. Decals dien je 'nat' te plaatsen en transfers dienen 'droog' geplaatst te worden. Door dit verschil is de te gebruiken techniek om ze aan te brengen natuurlijk ook anders.

Gereedschappen en hulpmiddelen.

Bij het aanbrengen van transfers kunnen onderstaande gereedschappen en hulpmiddelen van pas komen.

  • Schaar
  • Mes
  • Snijmat
  • Tape
  • Pincet
  • Soort kras pen
  • Blanke lak
  • Geduld
  • Muziekje naar keuze

Verder nog een setje transfers en een basis model, maar dat spreekt voor zich natuurlijk.

Aanbrengen van de transfers

Het aanbrengen van transfers gaat iets meer tijd in zitten dan decals, want transfers moeten in een keer op de juiste plek gezet worden. Een transfer is dus niet na plaatsing nog van plek te veranderen, dit in tegen stelling tot een decal welke nog de corrigeren is.

Bij het plaatsen van de transfers kan het handig zijn om de transfer op zijn plek te houden met een paar stukjes tape, want als de transfer verschuift is het lastig om deze weer op de juiste plek te krijgen, zeker als het een wat groter exemplaar betreft. Het voordeel hier van is ook dat je het model kan op pakken en voor je houden om goed te kijken hoe het staat. En of dat hij links misschien toch nog een stukje omhoog moet. Als je tevreden bent over de plaatsing van de transfer kun je over gaan tot het definitief op brengen van de transfer.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Met behulp van wat tape wordt de transfer op zijn plek gehouden voor het krassen. Foto: R. Keijser
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Een uit een stukje gietboom gesneden kraspen. Foto: R. Keijser
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Als alles goed is gegaan kan het er zo uit zien. Foto: R. Keijser

Transfers dienen door middel van druk overgebracht te worden op het model. Hier voor is een kras pen of iets dergelijks met een stompe punt aan te raden. Door met de kras pen systematisch de transfer op te krassen is het makkelijker om de transfer weer uit te lijnen mocht deze wel verschuiven. Ook kun je dan voor je zelf na gaan wat je wel en niet gehad hebt. Het is overigens wel redelijk duidelijk te zien wat je gehad heb, het deel wat je nog niet gehad heb is helderder zichtbaar dan het deel wat je al wel heb gehad. Het deel wat je gehad heb ziet er wat waziger uit omdat dit niet meer vast zit aan het draag vel, je kijkt dus door het draag vel op de transfer, waar door deze minder helder is.

Afwerking

Als alle transfers op hun plek zitten is het tijd om deze te beschermen tegen beschadigingen. Transfers zijn erg kwetsbaar als deze niet worden afgelakt, het is dus noodzakelijk om deze af te lakken. Door het aflakken komt er een beschermende laag over de transfers die deze dan beschermd tegen slijtage van bijvoorbeeld herhaaldelijk op pakken van een model, of bij eventueel een ongeluk op de modelbaan.