Modelspoorwijzer.net

Transformatoren: verschil tussen versies

Ga naar: navigatie, zoeken
(geen verschil)

Versie van 28 jan 2010 om 01:21

Transformatoren, of kortweg trafo's, dienen als voedingsbron. Je hebt hierin diverse types. We maken hier onderscheidt in twee types. De trafo die sommige digitale centrales voedt en de trafo die analoge modelbanen voedt en die regelbaar zijn door middel van een draaiknop.

Fleischmann trafo 6755

Trafo's met draaiknopppen kunnen we ook omschrijven als het hart van de analoge modelbaan. Zonder trafo is er geen trein op de modelbaan die rijdt, geen seintje dat werkt, geen wissel die schakelt. Elke fabrikant heeft wel een trafo in zijn of haar assortiment. Al die trafo's verschillen niet gek veel van elkaar, ze zijn allemaal gebasseerd op hetzelfde principe. De ene kant op draaien rijdt de trein linksom, draai je de andere kant op dan rijdt de trein rechtsom.

Wisselstroom transformatoren werken iets anders. Deze kun je alleen rechtsom draaien, je dient hem, voor het omkeren van de rijrichting, één keer naar links te drukken. Je schakelt hiermee een omschakel relais in. Draai de trafo nu weer naar rechts en de trein zal de andere kant op rijden.