Modelspoorwijzer.net

Wissel: verschil tussen versies

Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 18: Regel 18:
  
 
==Kruiswissel==
 
==Kruiswissel==
 +
[[Bestand:kruiswissel.jpg|thumb|caption|right|300px|Foto: Hans Marijnissen<br />Kruiswissel]]
 
Een kruiswissel is een wissel veelal toegepast op en nabij stations in verband met ruimte besparing. Een kruiswissel bestaat uit vierwissels met een kruis ertussen.
 
Een kruiswissel is een wissel veelal toegepast op en nabij stations in verband met ruimte besparing. Een kruiswissel bestaat uit vierwissels met een kruis ertussen.
 
Door deze constructie kan men snel van het ene spoor naar het andere spoor in beide richtingen.
 
Door deze constructie kan men snel van het ene spoor naar het andere spoor in beide richtingen.

Versie van 6 mrt 2010 om 15:43

Foto: Emdx
Normale wissel

Een wissel is een stukje techniek in een spoorweg om een trein, tram en metro naar een ander spoor te leiden. Wissels worden op de modelbaan en in het grote voorbeeld gebruikt om sporen met elkaar te verbinden, zodat er meerdere rijwegen mogelijk zijn. Wissels zijn er in diverse soorten, hieronder een opsomming met een korte uitleg over deze wissels.

Normale wissel

Deze wissels worden gebruikt om van een spoor naar een ander spoor te gaan. Daar er maar één aftakking mogelijk is. Twee typen, links afbuigend en rechts afbuigend.

Meegebogen wissel

De meegebogen wissel ligt meestal in een boog en is verder gelijk aan een normale wissels. In ons land zelden gebruikt toch vernoemenswaardig daar men deze wissels in Duitsland nog wel toepast. Ook in modelspoor komt men deze wissels tegen dit in verband met ruimte gebrek in het landschap. Nadeel van deze wissels is het feit dat ze niet met volle snelheid te berijden zijn.

Driewegwissel

Hier in Nederland eigenlijk niet toegepast echter in Groot-Brittannië weer wel. Op de modelspoorbaan kom je ze ook tegen van de diverse merken, dit wederom om ruimte te winnen. Een driewegwissel is eingelijk twee normale wissels, links afbuigend en rechts afbuigend in één.

Y-wissel

Een Y-wissel komen we niet vaak tegen in zowel de echte wereld als in de modelspoorwereld. Deze wissel splits één spoor eigenlijk symmetrisch in tweeën.

Engelse wissel

Een engelse wissel is eigenlijk niks anders dan twee normale wissels in één bedoeld om een spoor te kunnen kruisen. Deze wissels worden nooit in de vrije baan gebruikt omdat men ze met lage snelheid moet nemen in verband met ontsporingsgevaar. Men ziet ze wel vaak op stationsemplacementen.

Kruiswissel

Foto: Hans Marijnissen
Kruiswissel

Een kruiswissel is een wissel veelal toegepast op en nabij stations in verband met ruimte besparing. Een kruiswissel bestaat uit vierwissels met een kruis ertussen. Door deze constructie kan men snel van het ene spoor naar het andere spoor in beide richtingen.

Ontspoorwissel

Een ontspoorwissel heeft als functie de trein of losgelaten wagen te laten ontsporen als deze vanaf een bepaalde kant komt. In de andere richting kan er normaal overheen gereden worden. Ze worden in de US gebruikt als de ultieme beveiligingsmaatregel.