Modelspoorwijzer.net

Bovenleiding

Ga naar: navigatie, zoeken
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: Rienk Mebius

De bovenleiding of rijdraad wordt gebruikt voor de voeding van verschillende type krachtvoertuigen waarbij de rails als retourleiding wordt gebruikt. Het voordeel van bovenleiding is het feit dat door de ruimte tussen grond en rijdraad er een hoge voedingsspanning mogelijk is totwel 25kV (kilo Volt). Nadelen zijn de kostbare aanleg ervan en de storingsgevoeligheid door weersinvloeden zoals ijzel en storm en wat te denken van aanrijdingsgevaar door vrachtwagens.

De leiding zelf bestaat uit enkele onderdelen. Allereerst de rijdraad zelf, die voor het contact met de pantograaf zorgt. Daarboven hangt de draagkabel, die de rijdraad draagt. Deze twee zijn verbonden met hangdraden. Deze leiding is aan de uiteinden afgespannen door middel van betonnen gewichten. Om de slijtage van de sleepstukken op de pantografen zo gelijkmatig als mogelijk te maken, wordt de draad zig-zaggend opgehangen.

Er zijn verschillende draagconstructies. In Nederland worden op enkelsporige trajecten vaak enkele masten gebruikt. Bij twee of meer sporen worden portalen gebruikt. In Duitsland zijn er meerdere typen te vinden. Bij zowel enkelsporige als dubbelsporige trajecten worden vaak enkele masten gebruikt (voor ieder spoor eigen masten). Ook worden in sommige situaties half-portalen gebruikt. Bij meerdere sporen

Bovenleiding in model

Bovenleiding in model is er reeds te koop. Zo worden er tegenwoordig portalen door 3D-printen op de markt gebracht maar ook zijn ze te koop via winkeliers. Bekende merken zijn Sommerfeldt en Viessmann. Ook Focus Modell Parts levert bovenleidingportalen.

Echter is bovenleiding natuurlijk ook prima zelf te bouwen. Met een beetje goede wil, soldeerbout en geduld natuurlijk.

Externe links