Modelspoorwijzer.net

CV

Ga naar: navigatie, zoeken

CV staat voor Configuration Variable, in gewoon Nederlands: Configuratie Variabele.

Voornamelijk locdecoders, maar ook diverse functiedecoders, kennen diverse CV's. Elke CV heeft zo een eigen doel en bevat informatie in de vorm van een getal m.b.t. de configuratie van de decoder. CV's zijn onderverdeeld in bits en zijn opgebouwd uit een binair talstelsel, enen en nullen dus. In de ene CV heb je aan een decimaal getal genoeg zo lijkt het, echter is ook dit decimale getal te herschrijven in enen en nullen. Daarbij zijn sommige CV's onderverdeeld in kleine mapjes genaamd Bits. Al die bits samen vormen weer een getal.

Locdecoders werken standaard vrijwel allemaal met een basis-setje CV's, waaronder de instelling van het adres (CV 1), de optrekvertraging (CV 3), afremvertraging (CV 4), maximale snelheid (CV 5) en zo nog een aantal. Ook staat in een paar CV's informatie vast opgeslagen over de decoder, zodat ook het merk, type en versienummer te achterhalen is mocht dit onbekend zijn.

Ook andere type decoders werken met CV's om b.v. het gedrag van een decoder te kunnen programmeren, in het geval van servo-decoders b.v. de minimale en maximale uitslag en snelheid.

Alleen bij DCC wordt gebruik gemaakt van CV's.

Externe Links

NMRA DCC home page