Modelspoorwijzer.net

DCC

Ga naar: navigatie, zoeken
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
NMRA DCC logo

DCC staat voor Digital Command Control en is van oorsprong een ontwikkeling van de firma Lenz. Daarnaast is DCC het meest gebruikte protocol voor de digitale besturing van 2 rail modelspoorbanen.

Een stukje geschiedenis

De huidige DCC standaard, ook wel NMRA DCC genoemd, is van oorsprong ontwikkeld door de firma Lenz. Vanaf eind jaren 70 waren diverse fabrikanten bezig met het bedenken/bouwen van hun eigen (digitale) systeem. De NMRA werkgroep wilde destijds echter een standaard bedenken, in de hoop dat diverse fabrikanten deze standaard gingen gebruiken. Hetgeen NMRA zich hard voor maakte, was het bouwen aan een standaard welke door de fabrikanten gevolgd zou worden. Loks van merk A en B, kunnen dan probleemloos met de centrale van merk C functioneren.

Om het wiel niet zelf uit te hoeven vinden, is de NMRA werkgroep alle protocollen die er destijds waren gaan bestuderen. Uiteindelijk besloot deze werkgroep om het nieuwe systeem te baseren op het Lenz systeem. Dit systeem boodt de beste elektronische techniek en gaf de minste beperkingen t.b.v. uitbreiding van dit systeem.

De NMRA werkgroep heeft dit ontwerp uitgebreid, zodat er uiteindelijk nog meer mogelijkheden waren.

Vandaag de dag wordt de NMRA DCC standaard bij vele fabrikanten als leidraad gebruikt bij de decoders, centrales en andere hardware welke te maken hebben met het DCC protocol. Daarnaast is de NMRA DCC werkgroep nog steeds bezig met uitbreiding en verdere ontwikkeling van deze standaard.

Technische informatie

Meer informatie

NMRA DCC werkgroep
DCC Wiki