Modelspoorwijzer.net

LED verlichting in voertuigen

Ga naar: navigatie, zoeken

Niet alleen in materieel is LED verlichting te bouwen, ook in voertuigen kan dit prima! Met geduld en een vaste hand is een hoop te bereiken. Op deze pagina kan je zien hoe een en ander aangepakt kan worden.

Gereedschappen

  • Regelbaar soldeerstation (minimaal 40W 150-450 graden)
  • Soldeertin
  • Kniptangetje
  • Lakdraad
  • SMD leds
  • SMD weerstanden
  • Pincetten
  • Secondenlijm


Aanpak

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564.
convert: no images defined `/tmp/transform_30a11129488e-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235.
Mercedes
Foto: http://www.truck1.eu

In het voorbeeld nemen wij de hiernaast afgebeelde vrachtauto als voorbeeld. Enige verschil met het model wat gebruikt wordt is dat het model niet voorzien is van een koelunit.

Bij Herpa onderdelen gekocht welke gezamenlijk de vrachtwagen vorm geven;

  • 080439 laadbak (7,45 mtr)
  • 080989 Chassis MB actros
  • 083430 MB Axor cabine

Alle onderdelen van bovenstaande sets dient men zelf in elkaar te zetten. Dit kan vrij eenvoudig en is haast niet te missen. Doordat we op een dergelijke manier een vrachtwagen in elkaar zetten leren we goed hoe de modellen van Herpa zijn opgebouwd. Mochten we in de toekomst een Herpa vrachtwagen aanschaffen dan zouden we ook die uit elkaar kunnen halen en kunnen voorzien van verlichting.

De cabine kunnen we naar hartelust aanpassen, chauffeur erin, ruitenwissers en handgrepen op de deuren zwart aanzetten met wat verf. Geheel naar eigen inzicht te doen. Dit geeft de wagen een meer levendiger indruk.

Zodra de vrachtwagen in elkaar staat dien jezelf te bepalen wat je aan verlichting in wil bouwen. Bij dit model kozen wij voor;

  • koplampen (2 gele leds)
  • achterlichten (2 rode leds)
  • contourverlichting (8 kleinere gele leds)

We gebruiken voor de bedrading 2 kleuren draad. De ene is de plus, de andere de min. We knippen nu de draden op lengte. Uitgangspunt is om de lengte iets langer te nemen dan het chassis van de wagen die je maakt. Zo heb je bij het afwerken altijd lengte genoeg.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564.
convert: no images defined `/tmp/transform_a86f2b0b8130-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235.
Smd led in schuifmaat
Foto: Romar Keijser
Om te beginnen stelen we het soldeerstation op 450 graden in en vertinnen we de draden, bolletje tin op de soldeerbout en dan de lakdraad met het uiteinde erin houden. Je ziet nu dat de lakkleur wegsmelt en vervangen wordt door tin. Je draad is nu aansluit klaar voor de led. De led klemmen we in een schuifmaat met vergrendeling. We kunnen nu de led-eilandjes eenvoudig vertinnen. Even aanstippen met de soldeerbout en wat tin is voldoende. De vergrendeling zorgt ervoor dat de led goed klem blijft zitten in de schuifmaat, zo is de kans op brandwonden aan vingers niet aanwezig.


Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564.
convert: no images defined `/tmp/transform_359683d2735d-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235.
Draad aan smd led solderen
Foto: Romar Keijser
Hierna kunnen we de reeds voorvertinde draadjes erop solderen. Dat de uiteinden wat uitsteken is niet erg. Deze knippen we na het solderen af. Let erop dat je bij elke led de juiste kleur aan de juiste kant doet. Concequent werken dus! Dit geeft in een later stadium gemak bij het samenvoegen van alle draden.



WORDT VERVOLGD


Hier vind je een aantal ombouwverslagen van voertuigen die voorzien zijn van SMD leds.