Modelspoorwijzer.net

Ombouw Märklin mP 3000

Ga naar: navigatie, zoeken
Foto: Märklin

Type locomotief: NS MP 3000 () (Tijdperk 3)

 • Ombouw: 3 rail analoog naar 2 rail digitaal
 • Onderdeelnummer: Märklin 3386, 3388, 33891, 3389, 37892
 • Railsysteem: 2 rail
 • Schaal: H0 (1:87)
 • Decoder: alle decoders met NEM-stekker


Korte samenvatting: Daar de markt verzadigd is met modellen in 3 rail, gaan we dit treinstel ombouwen naar een 2 rail versie. De 2-railversie is overigens ook vanaf fabriek uit onder de naam HAMO nog gewoon te koop op beurzen. Bijdeze ombouw passen we de assen aan, tevens upgraden we de motor. Daarnaast maken we de verlichtingsprintjes klaar voor digitaal gebruik. Voor het gemak in de toekomst bouwen we de trein digitaal maar dan met NEM-aansluiting zodat we eenvoudig een locdecoder in kunnen pluggen.

De ombouw van de assen

Als eerste nemen we de kap van de Motorpost af, door de 3 kruiskopschroeven die de kap vasthouden van onderaf los te schroeven. voor het gemak gebruik we hierbij een doosje om alle losse onderdelen in te bewaren. Leg de kap terzijde op een plek die je niet gaat gebruiken, er is niks erger dan telkens weer iets te moeten verschuiven.

Foto: Patrick Zoetemelk

We beginnen met de wielen: Demonteer de sleper en doe ze samen met de schroef in het doosje. Schroef van de twee draaistellen de kunstof draaistelramen af. Let op: bij de sleperkant zit er nog een rode draad aan, desoldeer deze. Schroef het motorloze draaistel los en demonteer de wielen. Neem hiervoor als vervanger de wielen van Trix art.Nrs: 212807 (2x) en de 379570 (2x) en voor de contactsleper de Marklin art.nr: 222290


Foto: Patrick Zoetemelk
Foto: Patrick Zoetemelk

We demonteren nu het losse tandwiel van de as. Deze bewerking doen we 2 maal.

Foto: Patrick Zoetemelk

We monteren nu de 2 assen terug met de 2 ander wielflenzen zodat de isolatie boven zit als op de foto aangegeven met "deze kant".

Foto: Patrick Zoetemelk

Nu is de tijd om het draaistel terug te monteren aan het chassis. Breng het kunstof draairaam weer aan, vergeet niet om de rode draad weer vast te solderen. Nu kun je het wielcontact aanbrengen met de contacten aan de geïsoleerde kant.
We gaan nu de ander kant om bouwen. Soldeer de draden los van de veldspoel, en de spoeluiteinden die vastzit op het motorschild. Demonteer nu de motor uit het chassis door het beugeltje die motor vanonder vasthoud los te schroeven. Haal de borstels uit het schild, en schroef het borstelschild los. Nu kunnen we de motor, bestaande uit een anker en spoel, totaal uit het draaistel halen en alle losse onderdelen wegleggen. Demonteer de wielen uit het motordraaistel en vervang ze op dezelfde manier zoals we bij het vorige wielstel hebben gedaan. Wil je toch een aandrijving met op 1 as ASB (anti-slipbandjes) gebruik dan art. 379490 (1x) en 379520 (1x). Deze kun je dus zo monteren op het motordraaistel.

De ombouw van de motor

Aangezien het uiteindelijk toch een gelijkstroom motor moet worden hebben we de keuze uit 2 motortypes:
Optie 1:

Foto: Patrick Zoetemelk
 • Origineel anker
 • Hamo magneet Marklin art.nr: 235690 of ESU art.nr: 51962.
 • Origineel borstelschild en borstels.


Optie 2:

Foto: Patrick Zoetemelk
 • Hoogvermogen aandrijving
 • 5 polig anker art.nr: 386820
 • Magneet art.nr: 389000
 • Borstelschild art.nr: 386940
 • Borstels art.nr: 601460 (Deze altijd nieuw monteren voor inlopen van ankercollector)


Als je keuze is gemaakt kun je nu de onderdelen van de gekozen versie monteren. Controleer wel even of alles soepel draait, even een druppel olie op de assen en ankerlagering. We monteren het motorstel weer terug in het chassis en zetten hem even aan de kant.

De ombouw van de aansluitprint

Tekening: Patrick Zoetemelk

We desolderen nu de omschakelelektronica en de draden van de keuzeschakelprint Echter laten we het kunstof montageplaatje zitten, hierop kan je de decoder plakken met dubbelzijdig tape.

Nu zitten alleen de draden aan de aansluitprint van de verlichting en contactsleper op de gekleurde aansluitingen.

Foto: Patrick Zoetemelk
Tekening: Patrick Zoetemelk


Tekening: Patrick Zoetemelk

De print schroeven we uit het chassis. We desolderen de rest ervan af en de schakelaar die aan de onderkant zit. Niet de twee weerstanden, die laten we zitten. Haal nu met een dremel met schuurschijfje het contactvlak weg van de bovenleiding. Zie tekening. Op de plek van het contactvlak gaan we een NEM-aansluiting maken.

Het maken van een NEM-aansluiting

Foto: Patrick Zoetemelk

Neem een experimenteerprint met raster 2.54 en maak dat 2 bij 4 gaatjes. Lijm dit nu aan de kant van de weerstanden tussen de twee montageschroef gaten, en op de plek waar het contactvlak heeft gezeten.
We boren nu met een 1 mm boortje door alle 8 de gaten heen door de 2 printen. Als dit gebeurd is draai je de print om en boor je met een boortje van 1.5 alleen de grote print door. Dit is voor 2 maal een rijtje silcontacten die dan wat dieper in de print komen te liggen.

Foto: Patrick Zoetemelk
Foto: Patrick Zoetemelk


Tekening: Patrick Zoetemelk

Nu kun je de 2 silcontactrijen vast solderen en de bedrading aanbrengen voor de verlichting en voor naar de motor. De draden van de NEM-stekker soldeer je aan de originele print. Het geheel moet er dan zo uit zien als de foto's hierboven en de tekening hiernaast.
Nu kunnen we de print terug monteren in het chassis en de originele bedrading van de verlichting en contactsleper en motor aansluiten. Op de foto is hij gemonteerd met een decoder. We leggen dit chasis even aan de kant.

Foto: Patrick Zoetemelk


Het aanpassen van de LED-printjes

Foto: Patrick Zoetemelk

We pakken nu de kap erbij en verwijderen de machinisten hokjes en de printjes uit de kap. Bij de print moet een wijziging worden doorgevoerd. De eenvoudigste manier is met een dremel en een doorslijpschijfje de verbindingen te verbreken. Daarna moet je andere verbindingen gaan doorverbinden. Op de foto hiernaast is de print nog origineel.

Tekening: Patrick Zoetemelk

De linkertekening is het origineel, rechts zien we de aangepaste print. Let op de kleuren, zo moeten de verbindingen zijn. De verbindingen kun je het best maken door iets meer soldeersel dan normaal toe te voegen.
Als dit gereed is kan alles weer terug in de kap. We demonteren uit de kap de messing contactstrip, deze is niet meer nodig. Nu kun je de kap weer op het chassis plaatsen en vastschroeven. De locdecoder dient men nog wel even af te regelen voor het verkrijgen van de beste eigenschappen.

Boodschappenlijstje

Merk Art. nr Aantal Omschrijving Opmerking
Trix 212807 4 Flens+as met tandwiel
Trix 379570 4 Flens
Märklin 222290 1 Contactsleper
Märklin 235690 1 Hamo-magneet OF deze OF de ESU-magneet bij toepassing Versie 1
ESU 51962 1 Magneet OF deze OF de Hamo-magneet bij toepassing Versie 1
Trix 386820 1 5-polig anker Nodig bij toepassing Versie 2
Trix 389000 1 Magneet Nodig bij toepassing Versie 2
Trix 386940 1 Borstelschild Nodig bij toepassing Versie 2
2 Rijtje silcontacten Te koop bij elektronica winkel
1 Experimenteerprint Te koop bij elektronica winkel
1 Locdecoder Decoder met NEM-stekker

Met dank aan

Foto's en tekst beschikbaar gesteld door Patrick Zoetemelk