Modelspoorwijzer.net

Perron

Ga naar: navigatie, zoeken

Een perron is een verharding aan de zijkanten van stationssporen om passagiers van treinen makkelijk te kunnen laten in- of uitstappen. De verharding bestaat meestal uit beton of straatwerk als tegels. In het buitenland is dit echter niet altijd het geval, hier vind je ook ge-asfalteerde perrons, perrons bestraat met div. soorten betonstenen en kinderkopjes( of daar op lijkende stenen) en/of perrons gemaakt van steengruis. Een combinatie van materialen is vooral bij oudere perrons in Duitsland te vinden, ook dicht bij de Nederlandse grens. In Duitsland zijn ook de perrons van veel kleine stations en grotere stations waarbij de perrons deels niet meer benut worden overwoekerd met gras en onkruid. Asfalt perrons hebben vaak heel specifieke scheuren waar allerlei soorten planten in groeien. Vaak zie je 2 scheuren over de hele lengte van het met asfalt bedekte gedeelte en tussen die scheuren zit dan een strook asfalt van +/- 20cm waarin de lantaarnpalen staan.

Regelmatig zijn perrons gedeeltelijk overkapt, van korte of geen overkapping bij kleine stations tot lange overkappingen bij drukke stations met lange treinen.

Perronhoogte

De hoogte van een perron in Nederland is 840mm. Dit wordt gemeten vanaf bovenkant perron tot bovenkant spoorstaaf. In grote gedeelten van Europa wordt echter 760mm als maat gehanteerd. Echter zijn perronhoogtes nog altijd heel divers.

Zo kennen we in Duitsland bijvoorbeeld ook nog perrons (Bahnsteig) met hoogtes van minimaal 380mm tot 960mm. De perron hoogte wisselt ook per regio, waar de perrons overwegend hoog zijn zie je dat de ingezette dubbeldeksrijtuigen een hoge instap hebben boven de draaistellen m.u.v. de stuurstandrijtuigen. In regio's met hoofdzakelijk lage perrons hebben de ingezette dubbeldeksrijtuigen een lage instap op de onder verdieping. Waar er op lijnen met lage perrons nog materieel rijd met hoge vloer dan krijg je vaak een lastige instap zoals nu nog op veel plekken tussen Koblenz en Wiesbaden met treinen bestaande uit "n wagen"( ex. Silberlinge). De perrons van 960mm zijn te vinden op S-bahnlijnen met materieel met een vloer hoogte van 1000mm zoals Br422, 423 en "x wagen".

In Zwitserland is dit nog weer anders, hier kent men bij normale spoorbreedte een hoogte van 550mm en bij smalspoor is dit 350mm.

Door nieuwe Europese regelgeving is vastgelegd dat de perrons nu ook in Nederland aan een hoogte van 76 centimeter moeten voldoen. De aanpassing van de perronhoogte moet zorgen dat er een gelijkvloerse instap in de trein mogelijk is. Dit om te zorgen voor een betere toegankelijkheid.

Perronlengte

Perrons kennen we in verschillende lengtes. De grotere stations hebben meer perronlengte. Aan de hand van deze lengte wordt de maximale lengte van een trein voor dat perron bepaald. Perrons in Nederland hebben op enkele uitzonderingen na een lengte van 160 meter of meer( langst nuttige lengte rond 700m). Dit in verband met de treinen en/of treinstellen, die tegenwoordig erg lang zijn en dat er bij grotere stations vaak 2 treinen tegelijk op 1 spoor behandeld worden.

In Duitsland zie je op div. zijlijntjes ook korte perrons, enkele zelfs maar een 40m lang. Daarnaast zie je ook veel perrons waar makkelijk 2x zo lange treinen passen als er meestal stoppen waardoor de buitenste delen van de perrons slecht onder houden zijn en met gras en onkruid begroeit zijn.

Perronbreedte

Voor de breedte kennen we in Nederland eigenlijk geen maximum. Wel zijn er veiligheidseisen opgesteld, deze eisen geven aan dat een perron 2250mm breed moet zijn. Zijn er echter ook nog banken en dergelijke op het perron aanwezig dan moet de breedte 3000mm worden.

In Duitsland zijn er ook veel smallere perrons te vinden. Het zijn deels de klassieke lage zijperrons met asfalt bedekking die naast of tussen sporen liggen maar voor slechts 1 spoor bedoelt zijn. Aan 1 zijde hebben ze een perronwand uit steen of hout en dan lopen ze naar de andere zijde af en eindigen tussen 2 sporen in tegen de spoorstaaf van het naast gelegen spoor. Bij stations met de perrons mag het spoor waar het perron tegen eindigt niet bereden worden als op het perronspoor een trein stil staat en er reizigers in en uitstappen. Daar staat tegen over dat als er geen reizigerstrein op het station staat de reizigers niet op de perrons mogen komen. Dan zitten of de deuren van de stationshal op slot of er zit een afgesloten hek of een slagboom tussen.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: Neudalhausenstadbahn
Station Neheim-Hüsten tijdens werkzaamheden waarbij alle treinen keerde in Neheim-Hüsten 30-7-2010
Daarnaast zijn er ook vrij smalle perrons( een meter of 2) met 2 stenen/betonnen perron wanden en stenen of asfalt bestrating. Deze liggen dan ook weer tussen 2 sporen en worden door 1 spoor gebruikt, zo'n perron is onder andere in Neheim-Hüsten te vinden.

Hele brede perrons zijn er ook genoeg, ook op plekken waar ze breder lijken als nodig is zoals bijvoorbeeld Friedrichsfeld tussen Wesel en Oberhausen. Er zijn ook lijnen waar de brede perrons op kleinere stations handig zijn omdat er ook treinen met 200km/u het perron passeren. Dit word meestal vooraf gegaan door een omroep bericht. Op hele kleine haltes zijn soms waarschuwing borden te vinden om reizigers te waarschuwen voor snel rijdende treinen.

Zijperron

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: www.stationsweb.nl
Station Enschede Drienerlo

Overal ter wereld vind je perrons langs het spoor zowel aan de zijkanten van het spoor als er tussen, zogenaamde eilandperrons. Bij de meeste haltes vinden we een zijperron. Meestal vind je zijperrons aan de vrije baan zoals men dat noemt. Zijperrons hoeven niet per definitie recht tegen over elkaar te liggen, voorbeelden hiervan zijn Almelo de Riet en Hengelo Oost, ook kunnen ze op verschillende manieren bereikbaar zijn, zoals via een gelijkvloerse oversteek van de sporen. Dit gebeurt over het algemeen met beveiliging van slagbomen of door een tunnel zoals bij station Enschede Drienerlo het geval is.

Zijperrons in Duitsland vind je in alle soorten, maten en materialen, van moderne hoge perrons met tegen vloer tot lage perrons geheel of gedeeltelijk met steengruis. Een combinatie van 2 soorten bestrating en/of 2 perron hoogtes komt bij dit soort perrons ook voor.

Eilandperron

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: Geert Smulders
Eilandperron station Eindhoven

De naam zegt het al een beetje. Het perron vormt een eiland tussen de sporen. In Nederland kom je op verschillende plaatsen eilandperrons tegen, goede voorbeelden van stations met een eilandperron zijn onder andere station Hengelo, Den Haag Holland Spoor en Maassluis. De perrons zijn te bereiken via een tunnel, brug of een spoorwegovergang. De stations zijn door de eilandperrons overzichtelijker voor reizigers omdat bij dergelijke perrons kan worden volstaan met één ingang voor passagiers.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: Neudalhausenstadbahn
ICE naar Berlin rijd door Rheda-Wiedenbrück richting Bielefeld 22-3-2010

In Duitsland komen bij kleinere stations waar alleen regionale treinen stoppen, IC's en ICE's met 200km/u door het station heen komen ook als ze daarbij langs een perron komen.

Bij een vrij groot station Wittenberge aan de AusBauStrecke Hamburg-Berlin rijden de ICE's ook met 200km/u langs het perron. Alle andere treinen stoppen hier en om reizigers te waarschuwen zijn hier hekken midden op de eiland perrons geplaatst waar reizigers met borden medegedeeld word dat ze er achter moeten blijven tot er een trein stil staat.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: Neudalhausenstadbahn
IC richting Koblenz rijd door Köln West 1-4-2007

Op div. lijnen kom je nog lage eiland perrons tegen met asfalt bestrating en vaak nog oude overkappingen. Dit zie je in heel Duitsland nog op diesellijnen en in regio's met veel lage perrons ook langs de elektrische hoofdlijnen.

Perrons in model

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: Sander Lageveen
Perron in model

Elke grote fabrikant heeft wel perrons in zijn of haar assortiment zitten. Je kan verschillende soorten krijgen. Meestal zijn deze perrons duits georiënteerd. Ook kan je prima zelf aan de slag om perrons te maken, een dikke plank geeft al een redelijk resultaat. Tevens zijn er mogelijkheden om bijvoorbeeld door middel van styreen perrons te maken. Je bent dan aangewezen op je eigen handigheid maar krijgt wel een uniek perron.

Perrons van houten latten

Lage Duitse perrons die aflopen tegen de spoorstaaf van het naast gelegen spoor zijn makkelijk te maken van roerhoutjes die naast het spoor lijmt als perron wand. De ruimte er achter kan je opvullen met fijn zand en vastlijmen met verdunde houtlijm. Dit kan je daarna evt. schilderen met verf in de gewenste kleur voor asfalt of steengruis.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: Neudalhausenstadbahn
Zelfbouwperron

Perrons maken van houten latten is vrij simpel, kijk eerst naar de maten die het perron moet hebben. Zoek een lat vuren hout met de juiste dikte en breedte. Zaag deze op maat en monteer deze naast het spoor.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: Neudalhausenstadbahn
Zelfbouwperron

Als die vast zit kan je hem als je een betonnen perron wilt hebben in de gewenste kleur schilderen. Een mix van grijs tinten geeft een mooi effect.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: Neudalhausenstadbahn
Zelfbouwperron

Daarna kan je er hekken of zoals ik gedaan heb muurtjes op maken van roerhoutjes die daarna weer geschilderd kunnen worden.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: Neudalhausenstadbahn
Zelfbouwperron

Daarna kan je het aankleden met allerlei kleine dingen, voorzien van wat groen voor zover gewenst en vervuilen.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: Neudalhausenstadbahn
Zelfbouwperron van roerhoutjes en zand

Hogere perrons kan je maken van de al genoemde latjes hout maar ook met fijne latjes of roerhoutjes waar de perron wanden van maakt. Dit kan je dan met gips of zand en verdunde houtlijm opvullen.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: Neudalhausenstadbahn
Zelfbouwperron van roerhoutjes en zand

Daarna in de gewenste kleur schilderen of bij gips evt. tegels er in krassen en/of wat groen aanbrengen.

Nog een mogelijkheid is het perron van triplex te zagen en hier een dun laagje gips over te smeren en dit daarna te kleuren. Je zou er ook een mix. van muurverf, houtlijm, meel en een paar druppels plasticlijm overheen kunnen smeren, dit is daarna ook goed schuurbaar.

Perrons kan je ook nog maken van plaatjes karton en deze weer schilderen zoals bij een betonnen perron van hout.

Perrons van gips

Met de perronranden van Auhagen maken we een bekisting. Eerst spuiten we de randen in een grijze tint. Het geheel laten we nu vol lopen met modelgips, was wanneer dit begint uit te harden strijken we het geheel mooi glad.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: Henk Groen
Auhagen perronranden
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: jmo
Bekisting vol laten lopen met gips


Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: Henk Groen
Gips op kleur brengen

Wanneer het gips goed uitgehard is gaan we dit op dezelfde kleur brengen als de perronranden. Aangezien gips erg absorbeert dienen we meerdere lagen aan te brengen alvorens het echt grijs wordt. Hierna het hele perron door middel van dry-brush met licht-grijs en wit de betonkleur geven zodat het nog meer realiteit uitstraalt.

Als bovenstaande gedaan is kunnen we het perron in gaan richten. Op de perrons komen we diverse attributen tegen zoals hekken, kiosken maar natuurlijk ook bankjes. Deze plaatsen we dan ook op de perrons. Wanneer dit klaar is, en we het levendig hebben ingericht met wat mensen en dergelijke plaatsen we een perronoverkapping.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: Henk Groen
Details toevoegen
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: Henk Groen
Dry-brushen


Tot slot een overzichtsfoto van een sfeervol perron in gebruik op de modelbaan.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Foto: Henk Groen
Overzichtsfoto