Modelspoorwijzer.net

Programmeerspoor

Ga naar: navigatie, zoeken

Een programmeerspoor is een apart stukje spoor waarop modeltreinen voorzien van een locdecoder geprogrammeerd kunnen worden. Dit stukje spoor staat elektrisch los van de rest van de modelbaan. Bij een aantal centrales kan het programmeerspoor gewoon bereden worden als er niet wordt geprogrammeerd; het programmeerspoor wordt dan bijvoorbeeld via een relais omgeschakeld tussen het interne programmeer signaal en het gewone railsignaal. Vaak wordt er voor de veiligheid van de locdecoders ook maar een hele kleine stroom gebruikt.

Met het programmeren kunnen CV's (configuratie variabelen) voorzien worden van parameters voor de decoder die op dat moment op het programmeerspoor staat. Ook kunnen er CV-waarden mee worden uitgelezen. Hierdoor kun je van een onbekende lok bijvoorbeeld het adres weer achterhalen.

Naast het programmeren op een programmeerspoor is het bij een aantal centrales ook mogelijk om op het hoofdspoor te programmeren. Dit wordt ook wel Programming on Main (kortweg: PoM) genoemd.