Modelspoorwijzer.net

Spoorspatting

Ga naar: navigatie, zoeken
Foto: www.zwammerdam.net

Een spoorspatting is het horizontaal verbuigen van de spoorrails. Veelal wordt dit veroorzaakt door hoge temperaturen. Door de warmte zet het staal uit. Een spoorstaaf wordt langer wanneer deze warm wordt net als andere metalen of stalen delen. Hierdoor ontstaat er een drukkracht/spanning in de lengterichting van de rails. Als deze drukkracht te hoog wordt zal het materiaal uitbuigen (knikken) naar de zijkant. Je krijgt hierdoor kronkels in net spoor. Deze kronkels zorgen voor gevaar, hierdoor kunnen ontsporingen ontstaan.

Om dit te voorkomen werd er tussen elke spoorstaat een kleine ruimte opengelaten zodat het materiaal kan "werken", in dit geval uitzetten en daardoor dus langer worden. In model kan dit ook voorkomen, aan te raden is dus om lichte openingen tussen de spoorstaven te laten voor wat ze zijn, bij zomerse temperaturen zul je zien dat de rails dan wel goed aansluit.

Kattenrug

Een kattenrug is eveneens een spoorspatting echter dan wel een verticale spoorspatting. De term verwijst naar een boze kat die zijn rug optrek, rond maakt.