Modelspoorwijzer.net

Straatspoor

Ga naar: navigatie, zoeken

Straatspoor

In het echte leven ontkom je er niet aan dat een spoor soms over, langs in of door een weg moet gaan. Vaak is dat onhandig en wordt beschouwd als vervelend en irritant , met name in een binnenstad. In model is dit juist een gegeven wat de modelbaan weer een apart detail kan geven en een leuke variatie op het gewone spoor.

Om straatspoor na te bootsen zijn vele verschillende technieken voor te vinden, of zelfs kant en klaar te koop. Bij veel zelfgemaakte manieren zijn de dwarsliggers nog te zien, en dat is niet geheel werkelijkheid getrouw. Deze manier is net zo eenvoudig als dat het arbeidsintensief is, dus makkelijk, maar veel werk.

Straatspoor1.jpg

De benodigdheden zijn heel simpel eigenlijk, een pakje DAS klei, styreenplaat van 0.25 mm dik en een paar strippen styreen van 1x1 mm (evergreen 142) en 0.5x0.5 mm ( evergreen 120), kraspen en verf. En een flacon alleslijm van Velpon of Tesa De genoemde maten zijn voor H0, voor andere schalen zal je de maten naar wens aan moeten passen.

tekening A

De beschrijving begint nadat de sporen al gelegd zijn en getest Eerst wordt er naast het plaatje met bouten aan de binnen kant van de 2 spoorstaven 2 stripjes 120 gelijmd ( tek A Magentakleur). Daarna maak je een van het 0.25 styreen een stripjes van een paar mm breed. Breedte is niet zo van belang, zolang het maar niet over de gehele breedte van de dwarsliggers komt. ( Tek A Blauwe gedeelte) Het stripje 120 dient dus om het bovenliggende stripje recht te houden. Nu even testen of je wielflenzen het stripje niet raken, anders moet je overstappen naar nog dunner materiaal, maar voor de meeste wielen moet er ruimte genoeg zijn.

tekening B


Nu is het tijd om je spoorstaven een roestkleurtje te geven, inclusief de styreen stripjes. Als de verf goed droog is zet je aan de binnenkant van de spoorstaven de stripjes styreen 14 (Tek B groen). Deze goed strak spannen tegen de spoorstaven en tijdelijk vastzetten met een dotje DAS klei om de 10 cm, maar ook dit is niet kritisch, zolang het stripje maar strak tegen de spoorstaaf aan zit.

tekening C

Als alles goed gefixeerd zit kneed je een stuk DAS klei lekker soepel en is het een kwestie van tussen de sporen drukken. Als er een stuk gedaan is, gelijk strijken met het stripje styreen wat er nog zat. De dotjes DAS klei worden vanzelf afgetopt door het afstrijken. De reden dat je niet de gehele dwarsligger moet bedekken met styreen blijkt nu aangezien er een betere hechting is van de Klei met de dwarsliggers, als een soort anker. (Tek C geel) Nu is de buitenkant aan de beurt. Smeer de ondergrond in met de alleslijm en druk hier ook de klei op. Zo breed als de straat moet zijn. Je kan aan de buitenkanten materiaal leggen van ca 2 a 3 mm dik, om zo een snel een egale vlakte te krijgen. Niet te hard drukken, want dan komt de lijm op de klei te liggen en is de klei verpest.. Ook nooit de klei gladwrijven met een water o.i.d. Want door vocht aan te brengen gaat de klei erg krimpen, en is het huilen de volgende dag, en extra veel werk. Aangezien het om een oud uitziende klinkerstraat gaat, kunnen de scheurtjes blijven zitten en is het oppervlak expres niet te glad gemaakt,maar met hier en daar wat hobbels en butsen..

Als alle klei naar wens ligt, kan je de stripjes styreen 142 weghalen en voila, het roestige styreen komt tevoorschijn en de sleuf is gereed. Je kan een stelregel gebruiken, echter na veel onderzoek bleek, dat vroeger de klinkers gewoon tegen de onderkant van de spoorstaaf werd gelegd en dus bloot lagen en niet op hun plaats werd gehouden door een ijzeren lat of iets in die trend. Moderner spoor kan dat wel, dan is het een kwestie van een stripje styreen op het vlakke (blauw) styreen te lijmen.

Na een dagje goed drogen kan het krassen beginnen, met het motief welke gewenst is. Je kan na het krassen hier en daar nog wat stenen wegsteken en meekrassen met eventuele scheuren in de klei, om zo een straat na te bootsen die al een paar jaar niet meer bezocht is door de plaatselijke stratenmakers.

Ik gebruik om te krassen een priem die uit een horlogemakers schroevendraaier set komen, deze ligt lekker in de hand en is goed te sturen en heeft een punt welke precies goed is. Reden waarom ik na het uitharden de voegen erin kras en niet als de klei nog nat is: Ten eerste hoef je niet zo snel te werken, en kan je af en toe krassen als je even niets anders te doen hebt, dus geen stress. Ten tweede vind ik persoonlijk dat de randen van nat gekrast klei te rond zijn en de groeven te grof. Met de hardkras methode zijn de randen van je klinkers wat rechter en in mijn ogen net iets realistischer

Zit je lang te krassen kan het gebeuren dat je de lijnen niet meer ziet welke je al gedaan hebt. Ik gooi wat pigment poeder ( of asbakkenras) over de straat heen en al mijn lijntjes komen tevoorschijn. Na het krassen alles kleuren, inwassen, poederen en droogkwasten in kleur naar wens en je hebt een straatspoortje


klaar!!
dichtbij...
... en veraf