Modelspoorwijzer.net

Wisseldecoder

Ga naar: navigatie, zoeken
Important.png

Veelal wordt in de volksmond met de term 'wisseldecoder', een magneetartikeldecoder bedoeld.
Een magneetartikeldecoder wordt meestal gebruikt i.c.m. de standaard wisselaandrijvingen op basis van magneetspoelen van o.a. Minitrix, Roco en Fleischmann.


Een wisseldecoder gebruik je voor het schakelen van de wissels. De wisseldecoders zijn er in diverse soorten, dat wil zeggen varianten maar ook naar welke "taal" de decoder luistert. Met "taal" bedoelen we het digitale protocol waar de decoders voor geschikt zijn. Sommige decoders zijn echter multiprotocol en kan je dus gebruiken voor meerdere digitale protocollen. Enkele van de diverse soorten zijn: magneetartikeldecoders, schakeldecoders, servodecoders en decoders voor motor-aansturing. Een wisseldecoder is dus eigenlijk een apparaatje dat digitale commando's vertaald naar de aansturing van een wissel, waarbij gebruik gemaakt kan worden van diverse soorten aandrijvingen.

De meeste wisseldecoders hebben vier aansluitingen. Dit houdt in dat je op elke aansluiting één wissel kunt aansluiten. Er zijn ook decoders waar je twee, zes of maar liefst acht wissels kan aansluiten.

Meestal is er de mogelijkheid om de decoders aan te sluiten via een externe voeding. Denk hierbij aan een gewone oude transformator welke we gebruiken voor het aansturen van de analoge modelspoorbaan.

Er zijn verschillende merken die wisseldecoders uitbrengen.