Modelspoorwijzer.net

XpressNet

Ga naar: navigatie, zoeken

XpressNet is een multipoint-to-multipoint data netwerk dat gebruikt wordt voor modelspoorbaanbesturing.

Oorspronkelijk is het XpressNet protocol ontwikkeld door Lenz en wordt dit gebruikt in het Lenz Digital Plus concept. Echter wordt XpressNet momenteel niet alleen door Lenz ondersteund, maar ook door een verscheidenheid van andere fabrikanten waaronder Atlas, Roco en CVP-producten. XpressNet is ontstaan vanuit het oudere X-Bus protocol. Eerdere versies van de X-Bus protocollen werden ook ondersteund door Arnold en ZTC systemen.

De gedachte achter het XpressNet protocol is de mogelijkheid om apparatuur van diverse verschillende merken eenvoudig te kunnen combineren/uit te wisselen.

In een XpressNet netwerk worden alle aangesloten apparaten door de centrale aangestuurd. De centrale bevat de benodigde intelligentie om de berichten van en naar XpressNet apparaten te verwerken en informatie door te spelen. Aangesloten apparaten kunnen dus niet onderling communiceren, dit zal ten alle tijden via de centrale gaan. De centrale regelt dus eigenlijk al het XpressNet verkeer en hetgeen daar mee gedaan dient te worden.

XpressNet compatible apparatuur

Technische details

  • EIA RS-485 netwerk op een snelheid van 62,5 kbps.
  • Data pakket samenstelling: 1 start bit, 9 data bits, 1 stop bit, geen pariteitsbit.
  • Max. 31 te adresseren apparaten

Technische beschrijving

todo