Modelspoorwijzer.net

Raptor: verschil tussen versies

Ga naar: navigatie, zoeken
(Externe links)
(Externe links)
Regel 57: Regel 57:
 
*[http://www.raptor-digital.eu/rh-nl.html Raptor]
 
*[http://www.raptor-digital.eu/rh-nl.html Raptor]
 
*[http://www.raptorforum.nl Raptorforum]
 
*[http://www.raptorforum.nl Raptorforum]
 +
*[http://wiki.modelspoorwijzer.nl/uploads/d/d0/HandleidingRaptor.pdf Raptor handleiding]
  
 
[[Categorie:Centrales]]
 
[[Categorie:Centrales]]

Versie van 8 okt 2010 om 23:15

Raptor
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564.
convert: no images defined `/tmp/transform_1e36656ea464-1.gif' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235.
Algemene informatie
Rijregelaar ja (1x draaiknop)
Voedingsspanning 10-12V ~ of =
Protocollen
DCC ja
Motorola oud ja
Motorola nieuw ja
Selectrix ja
FMZ ja
PC interface
RS-232 nee
USB nee
Communicatie
Loconet nee
XpressNet nee
I2C nee
Terugmelding
S88 ja
S88-N nee
RS-bus nee

Beschrijving

Raptor is een universele multi-protocol centrale voor alle digitale modeltreinen in alle schalen. Voorzien van handbediening en een automatische treinbesturing. De Raptor is daarmee een elektronisch apparaat voor de modelspoorbaan die twee functies in zich verenigt: Multi-protocol centrale Automatische treindienstleider

Digitale formaten

Motorola I ,II , 27 en 28 stappen, DCC 14, 27, 28 en 128 stappen, Selectrix, FMZ, alle functie bedieningen binnen het desbetreffende digitale formaat zijn beschikbaar (Märklin MFX is niet beschikbaar, is niet vrijgegeven door de fabrikant, treinen met MFX decoders rijden uitstekend op Motorola 28 stappen, waarbij er 8 functies beschikbaar zijn)

Boosters

De Raptor levert het onversterkte digitale signaal, er is dus een booster nodig om de treinen ook werkelijk te laten rijden, alle gangbare boosters zijn mogelijk, er zijn twee uitgangen beschikbaar, één voor boosters met het “Lenz” type kortsluitsignalering en één voor boosters met het “Märklin” type kortsluitsignalering. Bij een kortsluiting zal de kortsluitsignalering er voor zorgen dat Raptor het digitale signaal stopt, waardoor de booster ook afschakelt. Indien boosters gebruikt worden zonder kortsluitsignalering, dan moeten de richtlijnen gevolgd worden van de fabrikant van de booster, de uitgangen van de Raptor zijn identiek aan de boosteruitgangen van de op de markt zijnde centrales.

Bediening

De Raptor heeft een grote draai/druk knop (met klikjes) met een aantal functies: het regelen van de snelheid, het omkeren van de rijrichting, het “wandelen” door de menu’s en het bevestigen van een keuze in de menu’s. Het regelen van de snelheid kan ook met knoppen in het, foliegedekte, toetsenbord, tevens kunnen met knoppen uit het bedieningsgedeelte de diverse functies van de trein bediend worden. Verder bestaat het toetsenbord uit een gedeelte voor het ingeven van gegevens, de opbouw en de werking van dit toetsenbord is gelijk aan een toetsenbord van een mobiele telefoon.

Display

De Raptor heeft een display van 4 regels, indien de menu regel langer is, dan schuift het geheel heen en weer op het display. In de menu modus staat op de eerste 3 regels de teksten van het menu waar mee gewerkt wordt, in de onderste regel staan de mogelijkheden in de uitvoering menu regel zoeken, menu keuze bevestigen, iets toevoegen, veranderen of verwijderen. Wordt er handmatig gereden dan staat er op de eerste regel het locomotief identificatie nummer, op de tweede regel de naam van de locomotief, de indicatie of de lichten en welke functies zijn ingeschakeld en welk protocol de decoder heeft. Op de derde regel wordt grafisch de snelheid in regelstappen en de rijrichting zichtbaar gemaakt, op de vierde regel de snelheid in stappen in cijfers, de rijrichting en de ingeschakelde functies. Tevens wordt zichtbaar gemaakt de stand van het laatste geschakelde magnetische artikel. Als de automatische treindienstleider actief is staan in de laatste regel de rij- en functiegegevens van de laatste handmatig bediende locomotief en de stand van het laatst handmatig geschakelde magneetartikel.

De Raptor heeft een kleine voeding nodig van 10 tot 20 volt, dit mag zowel wissel- als gelijkstroom zijn.

Verder zijn er nog een aansluiting voor een S88 terugmeldsysteem en twee aansluitingen met de naam “RBus” voor meerdere Raptors en toekomstige, en in ontwikkeling zijnde, mogelijkheden zoals computers. De Raptor heeft standaard op de S88 ingang een storingsfilter geïnstalleerd die zogenaamde spookmeldingen uit de gegevens filtert.

Foutmeldingen

Externe links